Fiscale amnestie in Spanje door Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard

Oeps ... foto ontbreekt!

Fiscale amnestie in Spanje door Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De fiscale amnestie die door de Partido Popular in 2012 werd ingesteld is door het Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard. Het Spaanse Ministerie van Financiën en Belastingzaken heeft uitgerekend dat ongeveer 30.000 belastingbetalers hebben geprofiteerd van de omstreden fiscale amnestie in Spanje. Hieronder ook veel personen die nu of reeds veroordeeld zijn of in de rechtbank zitten vanwege fraude en oplichting. Veel van hen waren ex Partido Popular (PP) aanhangers of politici.

In 2012, slechts een jaar nadat Minister President Mariano Rajoy de leiding in Spanje over nam van José Luis Rodriguez Zapatero, werd de fiscale amnestie ingesteld. Deze wet werd aangenomen door de regering PP die op dat moment de meerderheid had in het Spaanse Parlement en dus eigenlijk kon doen en laten wat ze wilden. Vanaf dag één werd er door de oppositie geprotesteerd en werd deze nieuwe maatregel gezien als het op legale wijze witwassen van geld. De fiscale amnestie werd door de PSOE partij naar het Grondwettelijk Hof gebracht.

Wat is het

Amnestie in algemene zin betekent kwijtschelding van straf of opheffing van strafbaarheid voor een gepleegd onrecht of misdaad. Bij fiscale amnestie is het gepleegde onrecht echter van fiscale aard. De dader heeft zijn inkomsten of een deel daarvan niet aangegeven aan de overheidsinstanties waardoor het “zwart” geld is. Doordat de overheid geen weet heeft van dit inkomen wordt hierop dus ook geen belasting geheven.

Door fiscale amnestie wilde de overheid de fiscale misdaad aanpakken door dit inkomen bekend te maken en aan te geven mits er een boete betaalt werd van 10%. Degene die dat deed kon zo het vroegere “zwarte” inkomen “witwassen”. Alles is dan met de fiscus in orde en geregeld, daarom spreekt men ook over “fiscale regularisatie”. Door de aangifte van het “zwarte geld” en het betalen van de boete is men bevrijd van verdere belasting op dit “witgewassen geld” en daarom spreekt men ook over een “eenmalige bevrijdende aangifte”.

Personen

In Spanje zorgde de fiscale amnestie meteen al voor problemen omdat veel personen die met de wet in aanraking zijn gekomen vanwege fraude en/of witwaspraktijken en corruptie gebruik maakten van deze “amnistia fiscal”. Hieronder bevinden zich o.a. Rodrigo Rato (voormalig vice president van de regering en en directeur van het IMF en Bankia), Luis Barcenas (ex penningmeester van de PP), vier familieleden van de Koning, Diego Torres (voormalig partner van Iñaki Urdangarin, zwager van de Koning) en Oleguer en Josep Pujol (zoons van Jordi Pujol).

Ongeldig maar …

Het Grondwettelijk Hof heeft nu weliswaar de fiscale amnestie in Spanje als ongeldig verklaard, de personen die reeds gebruik hebben gemaakt van deze fiscale geld wit wasserij zullen geen consequenties ondervinden van deze uitspraak. De vrienden van de PP, zoals de PSOE dit omschrijft, hebben dus gewoon in 2012 hun zwarte geld wit kunnen wassen zonder verdere consequenties. Wel zal er een politiek debat ontstaan waarbij nu al gevraagd wordt om het opstappen van de Minister van Financiën en Belastingzaken, Montoro.

Ga naar de inhoud