Rustige ‘40e mei’ in Spanje wat betreft het weer

Rustige ‘40e mei’ in Spanje wat betreft het weer
Beeld: 123rf

Rustige ‘40e mei’ in Spanje wat betreft het weer

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het weekend van 9 juni staat in Spanje ook bekend als de 40e dag van de maand mei wat verwijst naar een gezegde. ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ is een populaire Spaanse uitdrukking wat zoveel wil zeggen als ‘tot de 40e mei doe je de jas nog niet uit’ met andere woorden, tot 9 juni kan het nog slecht lenteweer zijn.

Dit jaar blijkt echter dat het gezegde door de weergoden niet geëerd wordt want het is over het algemeen in Spanje geen slecht weer. Afgelopen dagen hebben het noordwesten en het noorden van Spanje te maken gehad met de gevolgen van de storm Miguel die over dat deel van het land raasde maar dat is nu voorbij.

Het weekend van 9 juni (40e mei) is dit jaar echter rustig met zelfs hogere temperaturen dan wat normaal is voor de tijd van het jaar. Net zoals de afgelopen dagen zal het in het zuiden van het land, langs de Middellandse Zee en op de eilanden weer aangenaam warm worden waarbij het kwik op veel plaatsen tegen of boven de 30 graden zal stijgen.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: De uitdrukking ‘en abril, aguas mil’ in Spanje[/su_note]

Gezegde

Over het algemeen wordt met het gezegde ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ in de media en tijdens gesprekken op straat of in de kroeg aangegeven dat er tot in het eerste weekend van juni nog kans is op slecht weer waarbij de weersomstandigheden slechter zijn dan normaal voor een juni maand. Zoals dit jaar laat zien is dat dus niet altijd het geval.

Mocht de 40-mei uitdrukking gebruikt worden in een gesprek dan volgt er vaak als antwoord ‘Y si eres de Albacete, hasta el 47 (de mayo)’ wat zoveel wil zeggen dat het slechte weer in de stad Albacete zelfs tot de 47e mei kan doorgaan als verwijzing naar de kou in deze stad in de deelstaat Castilla-La Mancha tot halverwege juni.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.