Economie kan meer dan 15% krimpen dit jaar in Spanje

Economie kan meer dan 15% krimpen dit jaar in Spanje
Beeld: 123rf

Economie kan meer dan 15% krimpen dit jaar in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Centrale Bank van Spanje heeft haar prognose voor dit jaar aangepast en het ziet er na de corona-crisis niet rooskleurig uit. Zo verwacht de Banco de España dat de economie met 15,1% zal krimpen waarmee Spanje het hardst getroffen EU-land zal worden. Daarnaast verwacht de Centrale Bank dat het werkloosheidspercentage zal stijgen naar tenminste 18,1%.

De Spaanse regering voorspelde op 1 mei nog dat de economie dit jaar zal eindigen met een daling van 9,2% van het bbp en dat het werkloosheidspercentage zal stijgen naar 19% als gevolg van de corona-crisis. Dat is een ander percentage dan van het Internationaal Monetair Fonds dat verwacht dat de Spaanse economie met 8% zal dalen terwijl de Centrale Spaanse Bank eerder sprak over een daling van 13%.

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het eerste kwartaal dit jaar al gedaald met 5,2%, aldus de recent gepubliceerde cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE). Maar de Centrale Bank van Spanje verwacht dat de bbp nog verder zal dalen naar 15,1% in plaats van de eerder voorspelde 13%.

Wat betreft de werkloosheid voorspelt de Banco de España dat deze zal stijgen naar 18,1% in het minst erge geval (in plaats van de 14,1% in 2019) en in het ergste geval tot 23,6%. Op dit moment en volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek heeft Spanje een werkloosheidspercentage van 14,41%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.