Regering presenteert strategisch plan voor het gebruik van de fiets in Spanje

Regering presenteert strategisch plan voor het gebruik van de fiets in Spanje
Beeld: Freepik

Regering presenteert strategisch plan voor het gebruik van de fiets in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Transport, Mobiliteit en Stadsagenda heeft begin deze week het staatsplan ‘Estrategia estatal por la bicicleta’ gepresenteerd. Het gaat om een strategie van de Spaanse regering om het gebruik van de fiets in Spanje te promoten en het op de fiets naar het werk of school gaan te bevorderen. De regering heeft (slechts) vijf miljoen euro vrijgemaakt voor dit nationale fietsplan.

Het strategische staatsplan voor het gebruik van de fiets bestaat uit 10 thema’s die weer onderverdeeld zijn in 28 actie-blokken die plaats moeten vinden tot het jaar 2025. Onderdeel van deze nationale strategie is onder andere het fiets-onderwijs om scholieren te leren veilig op de fiets naar school te gaan waarbij er ook geld beschikbaar is om veilige fietspaden aan te leggen.

De prioriteiten van de fiets-strategie zijn het bevorderen van duurzame mobiliteit door middel van een verandering naar het fietsen; het bevorderen van een gezond leven door middel van actieve mobiliteit; het benutten van het potentieel van fietstoerisme; het bevorderen en beschermen van recreatief en sportief fietsen; het coördineren van acties van de staat ter bevordering van de fiets en het fietsen.

Een van de grootste uitdagingen is om meer inwoners van Spanje op de fiets te krijgen en de fiets te promoten als een vervoermiddel en niet alleen als een voertuig voor de vrije tijd of sport. Er moet meer aandacht gegeven worden om werknemers op de fiets naar hun werk te laten gaan of scholieren die op de fiets naar hun school gaan.

Maar er moet nog veel gebeuren in Spanje om een fietscultuur zoals in bv. Nederland of Duitsland te creëren. De corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat het fietsgebruik enorm is gegroeid in Spanje maar de groei van fietspaden, fietsenstallingen en specialisten op het gebied van fietsen is niet zo snel gegaan.

De minister van Transport, Mobiliteit en Stadsagenda zelf geeft toe dat vijf miljoen euro niet veel geld is voor een nationale fietsstrategie maar het is een begin en dat is belangrijk voor de toekomst waardoor er meer geld beschikbaar kan komen, aldus José Luis Ábalos.

Lees het 155 pagina’s tellende plan HIER (PDF in het Spaans)

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.