Regering presenteert strategisch plan voor het gebruik van de fiets in Spanje

Regering presenteert strategisch plan voor het gebruik van de fiets in Spanje
Beeld: Freepik

Regering presenteert strategisch plan voor het gebruik van de fiets in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Transport, Mobiliteit en Stadsagenda heeft begin deze week het staatsplan ‘Estrategia estatal por la bicicleta’ gepresenteerd. Het gaat om een strategie van de Spaanse regering om het gebruik van de fiets in Spanje te promoten en het op de fiets naar het werk of school gaan te bevorderen. De regering heeft (slechts) vijf miljoen euro vrijgemaakt voor dit nationale fietsplan.

Het strategische staatsplan voor het gebruik van de fiets bestaat uit 10 thema’s die weer onderverdeeld zijn in 28 actie-blokken die plaats moeten vinden tot het jaar 2025. Onderdeel van deze nationale strategie is onder andere het fiets-onderwijs om scholieren te leren veilig op de fiets naar school te gaan waarbij er ook geld beschikbaar is om veilige fietspaden aan te leggen.

De prioriteiten van de fiets-strategie zijn het bevorderen van duurzame mobiliteit door middel van een verandering naar het fietsen; het bevorderen van een gezond leven door middel van actieve mobiliteit; het benutten van het potentieel van fietstoerisme; het bevorderen en beschermen van recreatief en sportief fietsen; het coördineren van acties van de staat ter bevordering van de fiets en het fietsen.

Een van de grootste uitdagingen is om meer inwoners van Spanje op de fiets te krijgen en de fiets te promoten als een vervoermiddel en niet alleen als een voertuig voor de vrije tijd of sport. Er moet meer aandacht gegeven worden om werknemers op de fiets naar hun werk te laten gaan of scholieren die op de fiets naar hun school gaan.

Maar er moet nog veel gebeuren in Spanje om een fietscultuur zoals in bv. Nederland of Duitsland te creëren. De corona-crisis heeft ervoor gezorgd dat het fietsgebruik enorm is gegroeid in Spanje maar de groei van fietspaden, fietsenstallingen en specialisten op het gebied van fietsen is niet zo snel gegaan.

De minister van Transport, Mobiliteit en Stadsagenda zelf geeft toe dat vijf miljoen euro niet veel geld is voor een nationale fietsstrategie maar het is een begin en dat is belangrijk voor de toekomst waardoor er meer geld beschikbaar kan komen, aldus José Luis Ábalos.

Lees het 155 pagina’s tellende plan HIER (PDF in het Spaans)

Ga naar de inhoud