Een hotel boeken in Spanje en écht iets besparen?

Een hotel boeken in Spanje en écht iets besparen?
Beeld: Ingezonden

Een hotel boeken in Spanje en écht iets besparen?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spanje staat het vakantieseizoen weer voor de deur, maar hoe boek je nu écht goedkoop een hotelkamer. Al die boekingssites zijn toch allemaal hetzelfde? En toch maken de grootse boekingswebsites ondertussen miljarden euro’s winst maken. Hoe werkt dit? We leggen het voor je uit.

De bekende aanbieders

Wie een hotel wil boeken gaat vaak naar de bekende boekingssites. Je hebt vaak keuze uit een ruim aanbod en het boeken van een hotelkamer kan binnen een handomdraai. Doordat de grotere spelers veel geld steken in reclamecampagnes komen ze altijd in beeld én claimen ze ook nog eens dat ze scherpe prijzen hanteren.

Waar komen de miljoenen euro’s die de grote boekingssites aan marketing besteden vandaan? Hoe krijgen ze het voor elkaar om met deze marketingbudgetten winsten te draaien van miljarden euro’s en tegelijkertijd ons te laten geloven de goedkoopste te zijn?

Om deze vragen te beantwoorden moeten we weten hoe de prijs is opgebouwd die we te zien krijgen als we een boekingsplatform gebruiken.

Hoe wordt er geld verdiend?

We beginnen bij het begin. Ten eerste sluit een hotelier zich aan bij het platform. Doordat de grote spelers inmiddels zo’n groot marktaandeel hebben weten te veroveren is dit eigenlijk voor iedere hotelier noodzakelijk, anders is het hotel namelijk niet of nauwelijks vindbaar en worden er geen hotelkamers verhuurd. Dit zorgt er direct voor dat de hotelier afhankelijk is van de boekingssite in kwestie.

Nu meer over de prijs. Stel, een hotelier wil honderd euro voor een kamer hebben, dan is dat uiteraard niet de prijs die wij betalen. Er komt nog een behoorlijk bedrag aan commissie bovenop van de boekingssite die overigens ook nog eens zelf de hoogte van deze commissie bepaalt. Zij hebben immers, doordat ze zo groot zijn, inzicht in hoeveel hotelkamers er nog in een bepaalde stad of regio beschikbaar zijn. Zij weten of er schaarste is of juist niet.

Doordat zij over deze kennis beschikken kan het zomaar voorkomen dat er bij schaarste zelfs meer dan de gebruikelijke twintig tot 25 procent commissie bovenop de kamerprijs die de hotelier wil ontvangen wordt gerekend. Dit kan soms wel oplopen tot vijftig of zestig procent!

Nu snap je waarschijnlijk ook beter waar de ongelimiteerde marketingbudgetten en miljarden euro’s winst vandaan komen. Geen wonder dat de aandeelhouders tevreden blijven.

Goedkoop een hotelkamer boeken?

Tóch goedkoop een hotelkamer boeken? Dan zijn hier vandaag de dag gelukkig genoeg mogelijkheden voor. Een voorbeeld van een goedkope aanbieder is Locktrip. Deze boekingssite biedt hotelkamers aan zonder hoge commissies in rekening te brengen. Dit betekent dat je direct al minimaal 20% tot 25% goedkoper uit bent. Soms kan het voorkomen dat de prijs van een hotel hetzelfde is bij andere aanbieders, maar dit wordt meestal veroorzaakt doordat de hotelier in kwestie zelf de prijs naar beneden haalt.

Locktrip

Locktrip is een bedrijf dat in 2017 is opgericht, maar toch is de bekendheid op dit moment relatief beperkt. Dit komt omdat er achter de schermen hard is gewerkt aan het project, voordat het gepresenteerd werd aan het grote publiek. Dat moment is nu daar.

Dat je nog nooit van Locktrip hebt gehoord is niet verwonderlijk, aangezien er tot op heden nog niet met de marketing aan de slag is gegaan. Wél zijn er op dit moment al samenwerkingen aangegaan met enkele grote partijen, waaronder Webjet.com.au. Dit is een beursgenoteerde Australische boekingssite die enthousiast is over de innovatieve manier waarmee Locktrip de hotelprijzen laag weet te houden. Inmiddels hebben zij een belang genomen in het bedrijf en gaan deze lagere prijzen ook hanteren op hun platform.

Een ander leuk weetje is dat Locktrip nooit miljoenen zal uitgeven aan marketing, want al deze kosten moeten uiteindelijk door de klant betaald worden. En dit is nu juist precies wat ze niet willen.

Een nieuw verdienmodel

We horen je denken: “Hoe houdt deze nieuwe boekingssite hun prijzen laag, terwijl ze geen commissie in rekening brengen”? Dit is mogelijk door gebruik te maken van blockchaintechnologie. Zonder dieper in te gaan op dit, nogal technische, verhaal wordt het hierdoor mogelijk om tussenpersonen uit te schakelen en een ander verdienmodel te creëren. Klanten merken hier niks van en kunnen zoals gebruikelijk is bij andere websites gewoon met hun creditcard afrekenen.

De verwachtingen voor Locktrip zijn hooggespannen en een groei van dit bedrijf kan niet meer uitblijven. Wie wil er immers niet veel geld besparen op precies dezelfde hotelkamer die je bij een grote boekingssite voorbij ziet komen?

Ontdek het zelf op www.locktrip.com en meld je aan. Je krijgt nu bij je eerste boeking ook nog eens 5% korting door gebruik te maken van de kortingscode SBVKU. Hierdoor worden de goedkoopste hotels nóg goedkoper.

Ga naar de inhoud