Politie probeert nogmaals uit te leggen hoe je op een rotonde moet rijden in Spanje

Politie probeert nogmaals uit te leggen hoe je op een rotonde moet rijden in Spanje
Beeld: Canva

Politie probeert nogmaals uit te leggen hoe je op een rotonde moet rijden in Spanje

MADRID – Een van de meest gehoorde klachten van buitenlanders die in Spanje gaan wonen en autorijden is dat het erop lijkt dat niemand in Spanje weet hoe men een rotonde moet nemen, hoe men erop en weer eraf moet rijden zonder voor gevaarlijke situaties en ongevallen te zorgen. Regelmatig plaatst de Guardia Civil, de politie die in praktisch heel Spanje voor de veiligheid op de Spaanse wegen zorgt, berichten met video’s en foto’s op Twitter om het een en ander uit te leggen. Nu probeert men het weer met een nieuw videobericht.

Er zijn in Spanje veel rotondes te vinden die weliswaar mooi aangekleed zijn met palmbomen, struiken, bloemen, monumenten, standbeelden etc. maar het nemen van die ronde kruispunten lijkt voor veel autorijders toch moeilijk te zijn. Overigens geldt dat natuurlijk niet alleen voor de Spanjaarden maar ook voor veel buitenlanders in het land waaronder tevens Nederlanders, Belgen, Fransen, Italianen, Portugezen, etc. De rotonde blijft toch altijd weer dat ene knooppunt waar veel automobilisten de weg kwijtraken.

Op de korte video is te zien hoe men in, op en af moet rijden bij een rotonde maar de uitleg is niet echt heel duidelijk gezien het aantal reacties op deze video uitleg. Dat wordt gedaan door middel van rode, gele, blauwe en groene auto’s en tekst. Als je Spaans kunt lezen is het de moeite om de video eens te bekijken en wellicht te beoordelen.

Voor de goede orde

In principe rij je op een rotonde (rotonda in het Spaans) in Spanje precies hetzelfde als in Nederland en België, die regels zijn eigenlijk niet anders. Ware het niet dat blijkt (wie kan dit bevestigen) dat bij het autorijlessen wordt aangeleerd dat als iemand een rotonde driekwart wil nemen, dus afslaan bij de derde afslag, men in de buitenste ring moet blijven rijden en het knipperlicht aan moet doen om aan te geven aan de auto’s die rechtdoor willen rijden dat je verder afslaat naar links. In de praktijk gebeurt dat ook veel waarbij dit voor gevaarlijke situaties zorgt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.