Search
menu
Search

Eerste tropische nachten op de Balearen eilanden

Eerste tropische nachten op de Balearen eilanden
Beeld: via 123rf

Eerste tropische nachten op de Balearen eilanden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Verschillende gemeenten op de Balearen eilanden hebben op deze vrijdag 9 juni een tropische nacht geregistreerd, met minimale temperaturen die niet onder de 20 graden zijn gedaald. Dat blijkt uit informatie van de Spaanse weerdienst AEMET. Op vrijdag en in het weekend is er kans dat in de loop van de middag op de Balearen enkele onweersbuien kunnen plaatsvinden.

Wat betreft de nacht van donderdag op vrijdag bleven de temperaturen hoog. In de hoofdstad van de regio en van Mallorca, Palma, daalde de temperatuur niet onder de 22 graden en bij de Vuurtoren van Capdepera werd ook 21 graden gemeten. Tegelijkertijd was in Banyalbufar, Portocolom, Son Bonet-Airport, Port de Sóller en Pollença de temperatuur niet lager dan 20 graden Celsius. Tropische nachten zijn prominent aanwezig op Mallorca sinds woensdag, vooral in Palma, waar de temperatuur de afgelopen drie nachten boven de 20 graden is gebleven. 

In het geval van Menorca was de minimumtemperatuur in La Mola vrijdagnacht ook 21 graden, in een nacht waarin bijna de hele archipel minimum temperaturen van 18 of 19 graden noteerde.

Op Ibiza en Formentera bleef de minimumtemperatuur onder de 20 graden met 19,5 graden op zowel Ibiza als Formentera. Volgens de officiële redenering was er dus geen sprake van een tropische nacht (minimaal 20 graden), maar het scheelde niet veel.

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn er dus tropische nachten geweest bij verschillende meetstations van de Spaanse weerdienst AEMET. De minimumtemperatuur in Portopí was de hoogste van het jaar op Mallorca, zo meldt de AMET op Twitter:

Ga naar de inhoud