Rustige ‘40e mei’ wat betreft het weer in Spanje, maar wat betekent dat?

Rustige ‘40e mei’ wat betreft het weer in Spanje, maar wat betekent dat?
Beeld: via Freepik

Rustige ‘40e mei’ wat betreft het weer in Spanje, maar wat betekent dat?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het weekend van 9/10 juni staat in Spanje ook bekend als de 40e dag van de maand mei, wat verwijst naar een gezegde. ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ is een populaire Spaanse uitdrukking die zoveel wil zeggen als ‘tot de 40e mei doe je de jas nog niet uit’ met andere woorden, tot 9/10 juni kan het nog slecht lenteweer zijn.

Dit jaar blijkt echter dat het gezegde door de weergoden niet geëerd wordt, want het is over het algemeen in Spanje geen slecht weer. Afgelopen dagen hebben het noordwesten en het noorden van Spanje te maken gehad met de gevolgen van de storm Oscar die over dat deel van het land raasde, maar dat is nu voorbij. Weliswaar regent het nog op diverse plaatsen, maar vanaf zaterdag en/of zondag komt de warmte terug op het Spaanse vasteland en de eilanden.

De Spaanse weerdienst AEMET geeft aan dat het vanaf zondag in feite op veel plaatsen warmer gaat worden tot 35 graden in het zuiden van het land. Op de Balearen eilanden en in de Valencia regio hebben ze de afgelopen dagen ook al te maken gehad met tropische nachten waarbij de minimumtemperatuur niet onder de 20 graden komt ‘s nachts.

Gezegde

Over het algemeen wordt met het gezegde ‘Hasta el 40 de mayo no te quites el sayo’ in de media en tijdens gesprekken op straat of in de kroeg aangegeven dat er tot in het eerste weekend van juni nog kans is op slecht weer waarbij de weersomstandigheden slechter zijn dan normaal voor een juni maand. Zoals dit jaar laat zien is dat dus niet altijd het geval.

Mocht de 40-mei uitdrukking gebruikt worden in een gesprek dan volgt er vaak als antwoord ‘Y si eres de Albacete, hasta el 47 (de mayo)’ wat zoveel wil zeggen dat het slechte weer in de stad Albacete zelfs tot de 47e mei kan doorgaan als verwijzing naar de kou in deze stad in de deelstaat Castilla-La Mancha tot halverwege juni.

Ga naar de inhoud