Spaanse baby krijgt 250 euro schadevergoeding voor vertraging vlucht

Spaanse baby krijgt 250 euro schadevergoeding voor vertraging vlucht
Beeld: via canva.com

Spaanse baby krijgt 250 euro schadevergoeding voor vertraging vlucht

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het gerechtshof in Bilbao heeft besloten dat ook een baby schadevergoeding moet krijgen voor vertraging met een vlucht van Tap Air Portugal. De vlucht had Bilbao als bestemming. Een familie uit Biskaje, bestaande uit de ouders en hun twee minderjarige kinderen, waarvan één jonger is dan twee jaar, had vijf uur vertraging op weg naar Bilbao. Volgens de normen hoefde voor de baby geen ticket gekocht te worden. 

Het koppel besloot de schadevergoeding van 250 euro per persoon voor vertraagde vluchten aan te vragen bij Tap Air Portugal. Daarnaast worden ook de extra kosten terugbetaald die gemaakt worden door de vertraging. De claim was 1.026,56 euro. 

Tap Air Portugal besloot om de claim slechts gedeeltelijk terug te betalen. Het ging om een bedrag van 769,30 euro. Hierbij deelde het bedrijf mee dat de baby niet in aanmerking kwam voor de schadevergoeding, omdat die geen ticket had en ook geen plaats in het vliegtuig had ingenomen. Daarnaast besloten ze ook de extra kosten voor het langer parkeren door de vertraging niet terug te betalen.  

De rechter besloot echter dat de Portugese luchtvaartmaatschappij het bedrag wel moest betalen voor het parkeren en de baby. Argument voor het betalen van een schadevergoeding in verband met de baby is dat er wel 5,78 euro is betaald voor het reserveren voor de baby in de vlucht. Als de baby helemaal gratis had gereisd, had er geen schadevergoeding betaald hoeven worden. Daarnaast stond ook de naam van de baby op de reservering van het gezin vermeld. De baby had zelfs een eigen boarding pass. Hoewel de baby niet een eigen stoel had, was deze dus wel degelijk apart vermeld als passagier. Voor de baby zijn ook de gebruikelijke vliegveldkosten betaald en is er dus geen sprake van gratis reizen. Hierom is een schadevergoeding op zijn plaats volgens de rechter.  

Daarnaast heeft de rechter ook besloten dat de 7,15 euro voor het extra parkeren ook terugbetaald moet worden, aangezien dit volledig te wijten is aan de vertraging van het vliegtuig.

Ga naar de inhoud