The Times noemt VOX-partijleider Santiago Abascal de ‘Spaanse Trump’ die Franco idealiseert

The Times noemt VOX-partijleider Santiago Abascal de ‘Spaanse Trump’ die Franco idealiseert
Beeld: @Santi_ABASCAL / twitter

The Times noemt VOX-partijleider Santiago Abascal de ‘Spaanse Trump’ die Franco idealiseert

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Santiago Abascal is een politicoloog, socioloog en essayschrijver. Sinds 2020 staat hij aan het hoofd van de extreemrechtse partij VOX. De Britse krant The Times noemt de partijleider nu de nieuwe ‘Spaanse Trump’ die oud-dictator Francisco Franco idealiseert.

Santiago Abascal schopte het afgelopen zaterdag tot over het kanaal. In de Britse krant The Times werd de man met weinig mooie woorden afgeschilderd. Het krantenartikel luistert naar de titel “Santiago Abascal: de Spaanse Trump die Franco idealiseert”. De krant analyseerde het discours van de politicus en was daar niet mals voor.

Abascal wordt beschreven als een “ultraconservatieve ideoloog die nostalgisch lijkt naar de fascistische dictator Francisco Franco”. Bovendien wil Abascal Gibraltar terug van de Britten afnemen. De politicus zou zichzelf ook op de borst hebben geklopt omdat hij in het bezit is van een Smith & Wesson revolver. Die draagt hij zo nu en dan bij zich om zijn familie te beschermen.

En de stijl van Abascal lijkt in Spanje in de smaak te vallen. VOX verdubbelde haar stemmenaantal bij de afgelopen regionale verkiezingen. De partij wil naar eigen zeggen duizenden immigranten terug naar eigen land drijven. Ook wil ze een einde maken aan de zogeheten “Islamitische bezetting”. VOX schuwt daarvoor niet van een alliantie met de rechtse Partido Popular.

The Times bevestigt ook dat veel van de aanhangers van Abascal “ex-militairen” zijn, die “nostalgisch zijn naar het tijdperk van Franco”. Abascal wil extreemlinkse partijen afschaffen, bijvoorbeeld de Catalaanse onafhankelijkheidspartijen, en noemt een “goede Spanjaard, een gewapende Spanjaard”.

Bij VOX klonk via de socialemedia-onvrede over de uitspraken van The Times. Heel ver van de waarheid lijken ze helaas niet te zijn. Trump steunde eerder dit jaar trouwens Abascal ook openlijk in een korte video.

Ga naar de inhoud