Search
menu
Search

Welke automerken worden het meest gestolen in Spanje

Welke automerken worden het meest gestolen in Spanje
Beeld: via canva.com

Welke automerken worden het meest gestolen in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In 2022 werden in Spanje 30.982 voertuigen gestolen, wat gemiddeld neerkomt op 85 auto’s per dag. Dit getal vertegenwoordigt een daling vergeleken met eerdere jaren en is niet een van de hoogste in Europa. Volgens data van het vorige jaar zijn Italië, Tsjechië en Zweden de landen met de meeste autodiefstallen.

Drie autonome regio’s in Spanje zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de autodiefstallen in het land. Madrid voert de lijst aan met een klein verschil, met een diefstal percentage van 24%. Catalonië volgt op de hielen met 23,9% en Andalusië rondt de top drie af met 18%.

Net als diefstallen niet gelijkmatig zijn verdeeld, tonen dieven ook een duidelijke voorkeur voor bepaalde automerken. Mercedes Benz-auto’s zijn het meest in trek bij dieven, met 14,7% van de gestolen auto’s afkomstig van dit merk. Ze worden op de voet gevolgd door BMW dat goed is voor 14,4% van de autodiefstallen, wat erop wijst dat luxe auto’s geliefd zijn bij dieven. Toyota en Audi nemen respectievelijk de derde (14,6%) en vierde plaats (10,4%) in. Ford en Volkswagen maken de lijst compleet, met respectievelijk 7,8% en 6,8% van de gestolen auto’s.

Een opvallende eigenschap van gestolen auto’s is dat ze vaak al meer dan vijf jaar oud zijn. Als je dus een voertuig bezit van deze leeftijd en van een merk dat populair is bij autodieven, zou je extra maatregelen moeten nemen om de auto te beveiligen wanneer deze niet in gebruik is, om zo ongewenste verrassingen te voorkomen als je in Spanje woont of daar op vakantie gaat.

Ga naar de inhoud