Spanje doet voor de negende keer mee aan de Europese verkiezingen

Spanje doet voor de negende keer mee aan de Europese verkiezingen
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Sinds de toetreding van Spanje tot de Europese Unie in 1985 heeft het land negen keer aan deze verkiezingen deelgenomen. De PSOE (socialisten) en PP (conservatieven) hebben elk vier keer gewonnen, waarbij de marges soms zeer klein waren. In 2019 won de PSOE met 20 zetels. De opkomst van nieuwe partijen als Podemos, Ciudadanos en Vox heeft het politieke landschap veranderd. Regionale partijen en onafhankelijkheidsbewegingen hebben ook hun inbreng gehad.

De socialisten PSOE behaalden hun laatste overwinning bij de Europese verkiezingen in 2019, toen Josep Borrell als kandidaat 20 zetels en 33% van de stemmen won. Opmerkelijk genoeg stond Borrell ook bovenaan de PSOE-lijst tijdens de vorige socialistische overwinning in 2004, waarbij ze 43,5% van de stemmen en 25 zetels behaalden. Het is duidelijk dat Borrell een belangrijke rol heeft gespeeld bij het succes van de socialisten bij deze verkiezingen.

Om een nieuwe overwinning voor de PSOE te zien moeten we teruggaan naar 1989, met voormalig minister van Buitenlandse Zaken Fernando Morán als kandidaat. In dat jaar wonnen de socialisten door 27 zetels en bijna 40% van de stemmen te behalen. De PSOE behaalde ook de overwinning bij de eerste Europese verkiezingen die in 1987 in Spanje werden gehouden, nadat het land tot de Europese Unie was toegetreden. Op dat moment behaalde de kandidatuur van Fernando Morán 28 zetels en 39% van de stemmen.

De laatste keer dat de Partido Popular (PP) deze Europese verkiezingen won, was in 2014 met de kandidatuur van Miguel Arias Cañete. In die tijd ontstonden er verschillende partijen en de ‘populaire’ partijen behaalden de overwinning met 16 zetels en 26% van de stemmen, hoewel ze twee afgevaardigden voorsprong hadden op de socialisten, die dat jaar 14 zetels hadden.

De PP heeft ook de overwinning behaald bij de vorige verkiezingen in 2009. Haar kandidaat, Jaime Mayor Oreja, won 24 zetels en 42,12% van de stemmen. Bij deze gelegenheid kwam de PSOE ook heel dicht bij en kreeg 23 afgevaardigden.

In 1999 won de PP-kandidatuur onder leiding van Loyola de Palacio ook de verkiezingen met 27 afgevaardigden en bijna 40% van de stemmen. De grootste ‘populaire’ overwinning was in 1994, met de kandidatuur onder leiding van Abel Matutes, toen de PP 28 zetels en 40,12% van de stemmen behaalde.

Naast de twee grote partijen is Izquierda Unida altijd aanwezig geweest bij Europese verkiezingen, behalve in 2004 toen ze niet deelnamen. In 1987 behaalde de partij onder leiding van advocaat Fernando Pérez Royo drie zetels en 5,25% van de stemmen. Twee jaar later, in 1989, verbeterden ze hun resultaten met 4 zetels en 6,06% van de stemmen.