Vogels bestaan niet en andere complottheorieën in Spanje

Vogels bestaan niet en andere complottheorieën in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Vogels bestaan niet en andere complottheorieën in Spanje

De Spaanse beweging “¿Existen los pajaros?” Of “Bestaan er vogels?” gelooft dat vogels stap voor stap worden vervangen door drones om ons in de gaten te houden. Eén van de aanhangers claimt dat in Spanje tot 65% van de zogenaamde ‘vogels’ eigenlijk drones zijn, de zogenaamde “drone birds”. Ze beweren zelfs dat wanneer je een meeuw een duif ziet eten, de meeuw in werkelijkheid een kapotte drone aan het opruimen is.

Deze groep denkt ook dat we geen echt gevogelte eten, maar synthetisch vlees dat al lang wordt geproduceerd om ons voor de gek te houden. Ze beschuldigen de media ervan de waarheid niet te vertellen en in plaats daarvan te blijven volhouden dat vogels echt bestaan.

De groep “Bestaan er vogels?” heeft natuurlijk overtuigende bewijzen voor de theorie van de “drone birds”. Ze merken op dat vogels zich vreemd gedragen, met onnatuurlijke bewegingen en plotselinge verdwijningen zonder duidelijke reden. Bovendien produceren sommige vogels rare, mechanische geluiden die niet typisch zijn voor normale vogels. Deze feiten leiden de groepsleden tot de conclusie dat wat wij als vogels beschouwen eigenlijk geavanceerde surveillance-drones zijn die op ons worden losgelaten.

Veel mensen vinden de beweringen van “Bestaan er vogels?” absurd en belachelijk. Critici stellen dat de groep geen overtuigend bewijs heeft en dat hun theorieën irrationeel en onwetenschappelijk zijn. Sommigen suggereren dat de beweging een geintje of parodie is om complottheorieën te bespotten.

We gaan van de “drone birds” naar de “flat earth” theorie. Er zijn ook in Spanje steeds meer mensen die er zeker van zijn dat de aarde plat is en dat er geen bewijs is dat ze een ronddraaiende bol vormt. Want in ons dagelijks leven zien we de kromming van de aarde niet, wat een gebrek aan bewijs is dat het een draaiende bol is. Het aantal platte aarde-denkers is de afgelopen tien jaar van 2 naar 5 procent van de bevolking gestegen, met een behoorlijke stijging tijdens en na de pandemie.

Naast de platte aarde-aanhangers zijn er ook steeds meer mensen in Spanje overtuigd dat de (ronde) aarde hol is aan de binnenkant. Volgens aanhangers zijn er uitgestrekte ondergrondse holtes, grotten en zelfs hele beschavingen die onder het aardoppervlak schuil gaan.

De grootste stijging vond echter plaats bij de chemtrail-denkers, je weet wel, die witte strepen achter vliegtuigen wat in de ogen van de complotdenkers eigenlijk giftige stoffen zijn. In tien jaar tijd is het aantal aanhangers van deze complottheorie van 5 naar 20 procent gestegen.

Aanhangers claimen dat deze “chemtrails” onderdeel zijn van een geheim programma. Ze geloven ook dat de overheid de bevolking blootstelt aan schadelijke chemicaliën met als typische vermeende doelen mind control, bevolkingscontrole of weermanipulatie.

Wetenschappers wijzen erop dat de uitlaatrook van vliegtuigen gewoon condensstrepen zijn, bestaande uit waterdamp die ijskristallen vormt bij hoge hoogtes. Ze ontkennen dat er enig complot aan de hand is.

Ga naar de inhoud