skip to Main Content
Enkele regels die je in acht moet nemen wanneer je op de fiets stapt in Spanje

Enkele regels die je in acht moet nemen wanneer je op de fiets stapt in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

fietsen4aMADRID – Spanje is niet het fietsland zoals in Nederland, althans, de fiets wordt niet zo gebruikt als in Nederland om naar het werk te gaan, naar de sportclub of om te gaan stappen. In Spanje ziet men doorgaans de fiets meer als een sportmiddel of vrijetijdsbesteding. Op zich is daar niets mis mee natuurlijk maar als Nederlandse fietser moet je wel oppassen in Spanje wanneer je op de fiets stapt aangezien men niet zo rekening houdt met de fietsers in dat land dan thuis.

Naast het feit dat Spanje de fiets meer ziet als sportmiddel of iets om te doen in de vrijetijd, zijn de regels ook net iets anders. Een ongeschreven regel lijkt wel dat als men in Spanje op de fiets stapt men een “pakje” aan moet doen met alle bellen en toeters, dat wil zeggen met reclame, handschoenen, speciale broek, schoenen en shirt, etc. Alleen daaraan kan men al zien dat de fiets meer als sport- en vrijetijdsmiddel gebruikt wordt.

Uitzondering op de regel zijn vaak de grotere steden waar de inwoners of een eigen (vouw) fiets hebben of gebruik maken van de gemeentefietsen die te huur zijn. In sommige steden wordt steeds meer rekening gehouden met fietsers en zijn er speciale fietspaden aangelegd, dit soms tot grote ergernis van de overige weggebruikers. In steden als Barcelona, Zaragoza, Sevilla en Málaga is het volgens de kenners uitstekend fietsen.

Bekijk hier de 12 beste steden in Spanje om te fietsen.

Fietsers

In Spanje is fietsen net iets anders dan in eigen land en dat merk je al met de regels die men heeft zoals:

 • Volwassenen moeten verplicht een fietshelm dragen wanneer je buiten de bebouwde kom op de weg rijdt terwijl minderjarigen onder de 16 jaar altijd verplicht een fietshelm moeten dragen. Er wordt daarnaast aangeraden om reflecterende kleding te dragen tijdens die uren dat het donker is. Vreemd genoeg staat er in de regels niet dat het verplicht is om met licht aan te rijden, sterker nog, veel fietsers hebben niet eens licht op de fiets zitten.
 • Zoals overal dien je als fietser ook de algemene verkeersregels te respecteren en dien je te stoppen bij de STOP borden, zebrapaden en stoplichten. Doe je dat niet dan kun je net zoals de autorijder bekeuringen krijgen.
 • Zorg goed voor je fiets, dat wil zeggen, zorg dat de ketting goed is, de remmen werken en de banden de goede spanning hebben zodat het fietsen stukken veiliger is.
 • Elke keer als je op de fiets zit en af wilt slaan naar rechts of links dien je dat goed en ruim van te voren aan te geven, net zoals in eigen land dus.
 • Als je met een groep fietsers over de grote weg rijdt dien je dat in parallel vorm te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.
 • Het is verboden op de fiets te rijden met de koptelefoon op om muziek te luisteren, met de mobiele telefoon in de hand of na het gebruik van drugs en alcohol.
 • Het fietsen op de autowegen is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits men een helm draagt, op de vluchtstrook van autowegen rijden, iets wat men ongetwijfeld wel eens gezien heeft in Spanje. Dat mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan.

Andere weggebruikers

Ook de automobilisten, motorrijders en andere weggebruikers moeten rekening houden met de fietsers door onder andere:

 • Op te letten op de fietsers op secundaire wegen waar dezelfde weghelft gedeeld wordt met fietsers. Vooral goed opletten in bochtige wegen waarbij je als auto- en motorrijder soms geduld moet hebben om een fietser te passeren zonder deze in gevaar te brengen.
 • Als je een fietser inhaalt dien je tenminste een afstand te houden tussen de auto/motor en de fietser van 1,5 meter. Daarnaast dien je als automobilist de snelheid te minderen om de fietser niet in gevaar te brengen.
 • De claxon van de auto of motor mag alleen gebruikt worden in noodsituaties en niet om een fietser bijvoorbeeld te waarschuwen dat je deze wilt inhalen. Door het geluid kunnen fietsers schrikken en eventueel ten val komen.
 • Als automobilist of motorrijder moet je rekening houden met het feit dat de fietsers altijd voorrang hebben. Dat geldt met oversteken en met de eerste fietser van een groep die een rotonde oprijdt, de groep fietsers heeft dan voorrang.

Elektrische fiets

In de regels voor fietsers en andere weggebruikers staan geen regels vermeld over het gebruik van de elektrische fiets. Buitenlanders nemen deze nog wel eens mee naar Spanje maar het gebruik ervan is niet omschreven in Spanje. Een van de redenen daarvoor is omdat men de elektrische fiets niet veel ziet in het land.

Bromscooter

Ook is het niet toegestaan om met de bromscooter zonder helm over de weg of fietspaden te rijden. Dat mag in Nederland wellicht wel maar zeker niet in Spanje, ongeacht de kentekenplaat die men heeft en het feit dat dit in Nederland wel is toegestaan. Doe je dat toch dan kun je een bekeuring krijgen voor het zonder helm rijden op een gemotoriseerd voertuig. Dit geldt dan speciaal voor de campinggasten die vaak een bromscooter meenemen naar Spanje.

Let op: Dit artikel is al eens eerder geplaatst op SpanjeVandaag

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 13 reacties
 1. Prachtige regels allemaal voor de automobilisten maar niet voor de fietsers,
  zoals gebruikte maken van de brede en goede fietspaden.
  Nee lekker naast elkaar blijven rijden, op de autoweg liefs met zijn vieren naast elkaar.

 2. Het is in Spanje veel veiliger fietsen dan in België, de auto’s gaan nooit kort langs je rijden zelfs als er een weg is met doorlopende lijn die lichtjes berg op loopt zullen vrachtwagens en auto’s achter je blijven en zeker niet voorbij rijden want de boetes zijn zeer zwaar als ze een fietser aanrijden, als je een camera op je hem of fiets zet en er rijd iemand rakelings je voorbij kan je met die beelden naar de politie gaan en de boete zal volgen. Degene die de meeste overtredingen doen aan zebrapaden en tegenover fietsers zijn de buitenlanders, meest Engelsen maar ook Fransen Duitsers Belgen Hollanders.

 3. In Nederland wordt de fietser gewoon van de weg gereden, de automobilisten halen overal in en drummen de fietsers gewoon van de weg. Zelfs in onoverzichtelijke bochten worden we ingehaald door de agressieve auto’s. In Spanje is het veel veiliger voor fietsers.

 4. Beste fietsers, in Spanje is het veilig fietsen. Omdat de automobilisten heel goed weten dat zebafstand moeten houden. En dat dien ze. Gaat u klagen als u eens achter fietsers moet blijven op een bergweg? Heb wat respect voor degenen die het doen. En redactie: ik zou de gewone fietser in Nederland en/of Belgie hetzelfde willen zien doen. Dit zijn atleten, gun hen dat ‘pakje’ met alle toeters en bellen ?

 5. Fietser en gewoon verkeer is geen goed huwelijk, niet in NL als in ES. Met name de arrogantie en het aan hun laars lappen van de verkeersregels zijn hier debet aan. En Remco wij mogen de doorgetrokken streep negeren om aan die 1,5 meter afstand te voldoen om niet gedoemd te zijn kilometers achter de fietser te rijden.

 6. Zeker waar buiten de bebouwde kom. Tijdens fietstocht van Sevilla naar Santiago de Compostello, 1400 km, maar 1x ietwat hachelijke situatie meegemaakt. Maar zeker NIET in urbanizaciones waar bijna niemand achter de fietser blijft ondanks dat er een tegenligger aan komt in de (smalle) straat. Nee, gewoon inhalen, lekker over de doorgetrokken streep rijden en je tegenligger de berm induwen, rakelings langs geparkeerde auto’s laten rijden of tot onterecht stoppen dwingen. Of zijn dat alleen de asociale vakantiegangers van elders???

 7. op het voetpad rijden, die moet naar ik eens gelezen 3 meter breed zijn.

 8. Ik heb al ondervonden dat zijstraten dikwijls voorrang hebben op de rechtdoorrijdende fietser op het fietspad van de hoofdstraat.. Die moet stoppen en voorrang verlenen aan de wagen die uit de zijstraat komt, dit terwijl de auto’s van de hoofdstraat wel voorrang hebben.

 9. Helemaal eens met vorige reactie, Spanjaarden houden goed rekening met fietsers. Nee het zijn de Engelse automobilisten die hier wonen, die soms de fietsers in gevaarlijke zijn situaties brengen. door er te krap langs te rijden.

  1. Inderdaad Anoniem. Ik overwinter in Spanje, plaatst Altea / Albir. 90 % Engelse autobestuurders rijden met de buitenspiegel op 20 – 30 cm langs je fietsstuur

 10. Als ze ergens rekening houden met fietsers dan is het wel hier in Spanje! Automobilisten houden héél veel afstand als ze een fietser inhalen! En ze wachten met inhalen tot ze echt de ruimte hebben. Dat is in Nederland wel anders, daar werd je als fietser gewoon de goot in gereden!!!

  1. Maar in Nederland rijden ze ook met het grootste gemak met zijn drieën naast elkaar !

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken