Enkele regels die je in acht moet nemen wanneer je op de fiets stapt in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Spanje is niet het fietsland zoals in Nederland, althans, de fiets wordt niet zo gebruikt als in Nederland om naar het werk te gaan, naar de sportclub of om te gaan stappen. In Spanje ziet men doorgaans de fiets meer als een sportmiddel of vrijetijdsbesteding. Op zich is daar niets mis mee natuurlijk maar als Nederlandse fietser moet je wel oppassen in Spanje wanneer je op de fiets stapt aangezien men niet zo rekening houdt met de fietsers in dat land dan thuis.

Naast het feit dat Spanje de fiets meer ziet als sportmiddel of iets om te doen in de vrijetijd, zijn de regels ook net iets anders. Een ongeschreven regel lijkt wel dat als men in Spanje op de fiets stapt men een “pakje” aan moet doen met alle bellen en toeters, dat wil zeggen met reclame, handschoenen, speciale broek, schoenen en shirt, etc. Alleen daaraan kan men al zien dat de fiets meer als sport- en vrijetijdsmiddel gebruikt wordt.

Uitzondering op de regel zijn vaak de grotere steden waar de inwoners of een eigen (vouw) fiets hebben of gebruik maken van de gemeentefietsen die te huur zijn. In sommige steden wordt steeds meer rekening gehouden met fietsers en zijn er speciale fietspaden aangelegd, dit soms tot grote ergernis van de overige weggebruikers. In steden als Barcelona, Zaragoza, Sevilla en Málaga is het volgens de kenners uitstekend fietsen.

Bekijk hier de 12 beste steden in Spanje om te fietsen.

Fietsers

In Spanje is fietsen net iets anders dan in eigen land en dat merk je al met de regels die men heeft zoals:

 • Volwassenen moeten verplicht een fietshelm dragen wanneer je buiten de bebouwde kom op de weg rijdt terwijl minderjarigen onder de 16 jaar altijd verplicht een fietshelm moeten dragen. Er wordt daarnaast aangeraden om reflecterende kleding te dragen tijdens die uren dat het donker is. Vreemd genoeg staat er in de regels niet dat het verplicht is om met licht aan te rijden, sterker nog, veel fietsers hebben niet eens licht op de fiets zitten.
 • Zoals overal dien je als fietser ook de algemene verkeersregels te respecteren en dien je te stoppen bij de STOP borden, zebrapaden en stoplichten. Doe je dat niet dan kun je net zoals de autorijder bekeuringen krijgen.
 • Zorg goed voor je fiets, dat wil zeggen, zorg dat de ketting goed is, de remmen werken en de banden de goede spanning hebben zodat het fietsen stukken veiliger is.
 • Elke keer als je op de fiets zit en af wilt slaan naar rechts of links dien je dat goed en ruim van te voren aan te geven, net zoals in eigen land dus.
 • Als je met een groep fietsers over de grote weg rijdt dien je dat in parallel vorm te doen met een maximum van twee personen naast elkaar tenzij er veel verkeer is en het zicht belemmerd is, dan moet men achter elkaar fietsen.
 • Het is verboden op de fiets te rijden met de koptelefoon op om muziek te luisteren, met de mobiele telefoon in de hand of na het gebruik van drugs en alcohol.
 • Het fietsen op de autowegen is verboden voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De overige fietsers mogen, mits men een helm draagt, op de vluchtstrook van autowegen rijden, iets wat men ongetwijfeld wel eens gezien heeft in Spanje. Dat mag alleen op die autowegen waar geen verbodsborden staan.

Andere weggebruikers

Ook de automobilisten, motorrijders en andere weggebruikers moeten rekening houden met de fietsers door onder andere:

 • Op te letten op de fietsers op secundaire wegen waar dezelfde weghelft gedeeld wordt met fietsers. Vooral goed opletten in bochtige wegen waarbij je als auto- en motorrijder soms geduld moet hebben om een fietser te passeren zonder deze in gevaar te brengen.
 • Als je een fietser inhaalt dien je tenminste een afstand te houden tussen de auto/motor en de fietser van 1,5 meter. Daarnaast dien je als automobilist de snelheid te minderen om de fietser niet in gevaar te brengen.
 • De claxon van de auto of motor mag alleen gebruikt worden in noodsituaties en niet om een fietser bijvoorbeeld te waarschuwen dat je deze wilt inhalen. Door het geluid kunnen fietsers schrikken en eventueel ten val komen.
 • Als automobilist of motorrijder moet je rekening houden met het feit dat de fietsers altijd voorrang hebben. Dat geldt met oversteken en met de eerste fietser van een groep die een rotonde oprijdt, de groep fietsers heeft dan voorrang.

Elektrische fiets

In de regels voor fietsers en andere weggebruikers staan geen regels vermeld over het gebruik van de elektrische fiets. Buitenlanders nemen deze nog wel eens mee naar Spanje maar het gebruik ervan is niet omschreven in Spanje. Een van de redenen daarvoor is omdat men de elektrische fiets niet veel ziet in het land.

Bromscooter

Ook is het niet toegestaan om met de bromscooter zonder helm over de weg of fietspaden te rijden. Dat mag in Nederland wellicht wel maar zeker niet in Spanje, ongeacht de kentekenplaat die men heeft en het feit dat dit in Nederland wel is toegestaan. Doe je dat toch dan kun je een bekeuring krijgen voor het zonder helm rijden op een gemotoriseerd voertuig. Dit geldt dan speciaal voor de campinggasten die vaak een bromscooter meenemen naar Spanje.

Let op: Dit artikel is al eens eerder geplaatst op SpanjeVandaag

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
dag/nacht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.