skip to Main Content
Het fenomeen van de “Ale-Hop” winkels in Spanje

Het fenomeen van de “Ale-Hop” winkels in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ale-hopVALENCIA – Als je in Spanje op vakantie bent geweest de laatste jaren of wellicht ergens in het land woont heb je ze ongetwijfeld gezien: de kleurrijke geschenken en snuisterijen winkels met de wit-zwarte (Nederlandse) koe naast de ingang. We hebben het hier over de winkels van “Ale-Hop” waarvan de nieuwste vorige week in Málaga werd geopend en het aantal winkels in Spanje en Portugal inmiddels op 130 is komen te staan.

In praktisch elke badplaats en elke grote stad in Spanje is er een te vinden, de Ale-Hop winkel. Als je ergens loopt vallen de winkels meteen op door de wit-zwarte koe naast de voordeur, een gewild object voor de vakantiefoto’s en selfies. In de kleurrijke winkels zijn veel hebbedingetjes, geschenken en snuisterijen te vinden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Het gaat hier om een “low-budget” keten die goedkope en originele producten aanbiedt, te vergelijken met het Deense Tiger of het Japanse Zakka.

Maar wat maakt de Ale-Hop nu zo bijzonder? Wellicht het feit dat het om een Spaanse winkelketen gaat die haar oorsprong heeft in de plaats Ondara, provincie Alicante. Of is het de wit-zwarte koe die opvalt en ook wel “frisona” of Friese koe wordt genoemd. Daarnaast heeft Ale-Hop in een korte tijd en sinds 2001 maar liefst 130 winkels weten te openen in Spanje en Portugal, iets wat een enorm aantal is.

Oorsprong

Ale-Hop is een winkelketen die eigenlijk haar oorsprong heeft in 1991 toen de oprichter Vicente Grimalt en zijn vier zoons een kleine groothandel voor de detailhandel opzette in Alicante. In 2000 besloot de familie eigen winkels te gaan openen op strategisch interessante plaatsen en in 2001 werd de eerste winkel geopend in Gandia, waar nog steeds de grootste Ale-Hop van Spanje te vinden is. Het merendeel van de Ale-Hop winkels vallen onder eigen beheer maar er zijn ook franchise winkels te vinden. Het idee van Ale-Hop is om elke maand ergens in Spanje of Portugal, en wie weet straks in andere landen, een winkel te openen.

Artikelen

In de Ale-Hop winkels kun je veel originele geschenken en hebbedingetjes vinden tegen zeer aantrekkelijke en goedkope prijzen waardoor het bijna onmogelijk is om een winkel te bezoeken en niets te kopen. Zo vindt je in de Ale-Hop winkels mode artikelen zoals sjaals, handschoenen, mutsen, brillen, sieraden, make-up, tassen, badmode en accessoires maar ook technische artikelen voor de smartphones, tablets en andere apparaten en huishoudelijke artikelen. Daarnaast zijn er veel originele en kleurrijke geschenken en hebbedingetjes te vinden waarbij de vrolijke ontwerpen meteen opvallen en de aandacht opeisen van de bezoeker.

ale-hop-winkel

Low-budget concept

Net zoals elke low-budget winkel maakt Ale-Hop handig gebruik van kleine ruimtes die goed verlicht zijn en eenvoudige lichte kleuren gebruiken op de muren, plafond, vloer en meubels, in het geval van Ale-Hop is dat een combinatie van wit, hout en metalen materialen. Iets wat meteen opvalt is de koe bij de ingang van elke Ale-Hop winkel. De koe is een aantrekkingspunt voor kinderen en volwassenen waarbij er volop genoten wordt van het op de koe zetten van kleine kinderen of het maken van selfies. Iets soortgelijks hadden de Natura winkels vroeger met een grote bruine (knuffel)beer.

Locaties

Sinds 2001 werden er alweer 130 winkels geopend met de eerste in Gandia en de nieuwste in Málaga. Er zijn echter ook winkels te vinden in Blanes, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Calella, Barcelona (5) waaronder tegenover het Picasso museum (in een monumentale straat in El Born), Sitges, Calafell, Tarragona, Salou (2), Cambrils, Vinarós, Peñiscola, Valencia (4), Gandia (3), Denia, Javea, Calpe, Altea, Albir en nog veel meer plaatsen langs de Costa Blanca waaronder Benidom en Alicante. Verder naar het zuiden zijn er o.a. winkels in Murcia, Cartagena, Granada, Nerja, Málaga, Torremolinos, Sevilla (4), Córdoba en verder naar het binnenland van Spanje en noorden zoals in Madrid, Toledo, Salamanca, Bilbao, Zaragoza, San Sebastian etc.

Ben je dus op zoek naar een goed geprijsd, origineel en kleurrijk geschenk als je op vakantie bent in Spanje of daar woont en naar een verjaardag moet, dan is de Ale-Hop hoogstwaarschijnlijk de plaats waar je iets zult vinden.

Dit artikel is al eens eerder geplaatst op SpanjeVandaag.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 17 reacties
 1. Bij thuiskomst uit Moraira bleken van de drie gekochte cadeautjes er twee onvolledig of niet te werken. En waar en door wie wordt mijn klacht opgelost?

 2. Wij komen 2 maal per jaar naar Calpe en dan moeten we toch telkens weer een alehopje doen , echt een gezellige winkel waar je voor een appel en een ei iets leuks kan kopen !

 3. Ik zou graag de regio costa blanca weten waar ik die vind . We wonen in Lliber en ben ons huis aan het inrichten ???Is dit op zondag ook open ???????? Of alleen bestellen via internet ??? Graag antw. Aub en de korst bij zijnde winkel ?? Hartelijk dank . Gr Marleen

  1. Marleen, kijk even op de site van Ale Hop, er zijn ca 23 winkels aan de Costa Blanca, in Denia en Ondara bij elkaar 4 winkels. Calpe is er ook nog een en ook in Javea.

 4. Zo vindt je in de Ale-Hop winkels mode artikelen zoals sjaals, handschoenen, mutsen, brillen, sieraden,

  vinD je – je vinDT
  loop je -je loopT

  1. Ik denk dat het mischien aan de Mammoetwet heeft gelegen en al die onderwijs vernieuwingen dat de NL taal in gechrift aan het verpieteren is,om van de spreektaal maar te zwijgen.

 5. er is ook een winkel op de boulevard van Torrevieja die heel veel bezoekers en kopers krijgt.omdat het hele leuke artikelen in het assortiment heeft.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken