Het fenomeen van de “Ale-Hop” winkels in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Het fenomeen van de “Ale-Hop” winkels in Spanje

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Als je in Spanje op vakantie bent geweest de laatste jaren of wellicht ergens in het land woont heb je ze ongetwijfeld gezien: de kleurrijke geschenken en snuisterijen winkels met de wit-zwarte (Nederlandse) koe naast de ingang. We hebben het hier over de winkels van “Ale-Hop” waarvan de nieuwste vorige week in Málaga werd geopend en het aantal winkels in Spanje en Portugal inmiddels op 130 is komen te staan.

In praktisch elke badplaats en elke grote stad in Spanje is er een te vinden, de Ale-Hop winkel. Als je ergens loopt vallen de winkels meteen op door de wit-zwarte koe naast de voordeur, een gewild object voor de vakantiefoto’s en selfies. In de kleurrijke winkels zijn veel hebbedingetjes, geschenken en snuisterijen te vinden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Het gaat hier om een “low-budget” keten die goedkope en originele producten aanbiedt, te vergelijken met het Deense Tiger of het Japanse Zakka.

Maar wat maakt de Ale-Hop nu zo bijzonder? Wellicht het feit dat het om een Spaanse winkelketen gaat die haar oorsprong heeft in de plaats Ondara, provincie Alicante. Of is het de wit-zwarte koe die opvalt en ook wel “frisona” of Friese koe wordt genoemd. Daarnaast heeft Ale-Hop in een korte tijd en sinds 2001 maar liefst 130 winkels weten te openen in Spanje en Portugal, iets wat een enorm aantal is.

Oorsprong

Ale-Hop is een winkelketen die eigenlijk haar oorsprong heeft in 1991 toen de oprichter Vicente Grimalt en zijn vier zoons een kleine groothandel voor de detailhandel opzette in Alicante. In 2000 besloot de familie eigen winkels te gaan openen op strategisch interessante plaatsen en in 2001 werd de eerste winkel geopend in Gandia, waar nog steeds de grootste Ale-Hop van Spanje te vinden is. Het merendeel van de Ale-Hop winkels vallen onder eigen beheer maar er zijn ook franchise winkels te vinden. Het idee van Ale-Hop is om elke maand ergens in Spanje of Portugal, en wie weet straks in andere landen, een winkel te openen.

Artikelen

In de Ale-Hop winkels kun je veel originele geschenken en hebbedingetjes vinden tegen zeer aantrekkelijke en goedkope prijzen waardoor het bijna onmogelijk is om een winkel te bezoeken en niets te kopen. Zo vindt je in de Ale-Hop winkels mode artikelen zoals sjaals, handschoenen, mutsen, brillen, sieraden, make-up, tassen, badmode en accessoires maar ook technische artikelen voor de smartphones, tablets en andere apparaten en huishoudelijke artikelen. Daarnaast zijn er veel originele en kleurrijke geschenken en hebbedingetjes te vinden waarbij de vrolijke ontwerpen meteen opvallen en de aandacht opeisen van de bezoeker.

ale-hop-winkel

Low-budget concept

Net zoals elke low-budget winkel maakt Ale-Hop handig gebruik van kleine ruimtes die goed verlicht zijn en eenvoudige lichte kleuren gebruiken op de muren, plafond, vloer en meubels, in het geval van Ale-Hop is dat een combinatie van wit, hout en metalen materialen. Iets wat meteen opvalt is de koe bij de ingang van elke Ale-Hop winkel. De koe is een aantrekkingspunt voor kinderen en volwassenen waarbij er volop genoten wordt van het op de koe zetten van kleine kinderen of het maken van selfies. Iets soortgelijks hadden de Natura winkels vroeger met een grote bruine (knuffel)beer.

Locaties

Sinds 2001 werden er alweer 130 winkels geopend met de eerste in Gandia en de nieuwste in Málaga. Er zijn echter ook winkels te vinden in Blanes, Lloret de Mar, Malgrat de Mar, Calella, Barcelona (5) waaronder tegenover het Picasso museum (in een monumentale straat in El Born), Sitges, Calafell, Tarragona, Salou (2), Cambrils, Vinarós, Peñiscola, Valencia (4), Gandia (3), Denia, Javea, Calpe, Altea, Albir en nog veel meer plaatsen langs de Costa Blanca waaronder Benidom en Alicante. Verder naar het zuiden zijn er o.a. winkels in Murcia, Cartagena, Granada, Nerja, Málaga, Torremolinos, Sevilla (4), Córdoba en verder naar het binnenland van Spanje en noorden zoals in Madrid, Toledo, Salamanca, Bilbao, Zaragoza, San Sebastian etc.

Ben je dus op zoek naar een goed geprijsd, origineel en kleurrijk geschenk als je op vakantie bent in Spanje of daar woont en naar een verjaardag moet, dan is de Ale-Hop hoogstwaarschijnlijk de plaats waar je iets zult vinden.

Dit artikel is al eens eerder geplaatst op SpanjeVandaag.

Ga naar de inhoud