Aantal moorden toegenomen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Aantal moorden toegenomen in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal moorden is in 2017 met 14 doden toegenomen naar 308 moordslachtoffers. Deze stijging is met name te danken aan het partnergeweld waarbij dit inmiddels een derde van alle moorden in Spanje omvat en waarbij de meeste (bijna alle) dodelijke slachtoffers vrouwen zijn. 

In 2017 werden er volgens het ‘Global Study on Homicide’ van de de afdeling Drugs en Crimes van de Verenigde Naties (VN) in Spanje 308 personen om het leven gebracht. 30% daarvan vond plaats in huiselijke en familiesfeer waaronder ook partnergeweld. In 40% van de gevallen ging het om een dood door een partner waarbij dit percentage oploopt naar 60% als gekeken wordt naar een familielid die de dood heeft veroorzaakt.

In het jaar van dit onderzoek 2017 werden er in Spanje 48 vrouwen en 8 kinderen om het leven gebracht door partnergeweld. Volgens dit onderzoek van de VN was er in 2017 geen enkele man om het leven gebracht door een vrouw, een dood die ook gezien kan worden als partnergeweld.

Het merendeel van de moorden vond echter plaats buiten de familiekring tijdens gewelddadige acties zoals berovingen, overvallen, vechtpartijen, criminele afrekeningen etc.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Is Spanje een veilig land?[/su_note]

Ondanks de lichte toename van moorden in Spanje kan het land gezien worden als een veilig land, net zoals de rest van Zuid Europa aldus het VN onderzoek.

Ga naar de inhoud