Woestijn in Aragón in de ban van het Nowhere evenement of het Europese Burning Man

Woestijn in Aragón in de ban van het Nowhere evenement of het Europese Burning Man
Beeld: @Nowhere / facebook

Woestijn in Aragón in de ban van het Nowhere evenement of het Europese Burning Man

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Na twee jaar pandemie-stop kan het woestijnfestival wat zichzelf omschrijft als een ‘antifestival’ Nowhere weer gevierd worden in de Monegros woestijn op de grens tussen de provincies Zaragoza en Huesca in Aragón. Het Nowhere festival of beter gezegd evenement wordt door velen omschreven als het Europese antwoord op het wereldberoemde Amerikaanse Burning Man festival dat in de Black Rock Desert in Nevada plaatsvindt.

Nowhere is wat betreft opzet, omvang en het aantal deelnemers niet echt te vergelijken met Burning Man maar het idee erachter is hetzelfde. In 2022 vindt dit niet-festival zonder officieel programma en zonder publiek plaats van 5 tot en met 10 juli. Meer dan 3.600 deelnemers uit 45 verschillende landen waaronder ook veel Nederlanders komen naar de Monegrossteppe om mee te feesten.

Het Nowhere evenement begon in 2004 en wordt normaal gesproken elk jaar in juli gehouden. Dat eerste jaar waren er tientallen deelnemers maar dat groeide met de jaren naar 1.000 in 2016, 1.500 in 2019 en de nu verwachte 3.600 in 2022. Nowhere is geen muziekfestival maar een bijeenkomst waar de deelnemers meehelpen met het opzetten van de structuren en openbare ruimtes en alles draait om kunst, muziek en respect voor anderen en de natuur.

Nowhere is gebaseerd op de volgende hoofdprincipes, geïnspireerd door Burning Man, maar aangepast en opnieuw bewerkt in omgekeerde volgorde: zelfexpressie (wees jezelf), zelfredzaamheid (verantwoordelijk voor jezelf), geen commercie (nergens voor betalen), laat geen sporen achter (ruim je rotzooi op), participatie (doe mee), inclusie (iedereen is welkom), geven (geef je tijd), samenwerking, gemeenschap en het nu telt.

De Monegrossteppe is een woestijn in de autonome regio Aragón die zich uitstrekt over de provincies Zaragoza en Huesca in het centrale deel van het Ebro-bekken. De steppe of woestijn ligt ten oosten van de stad Zaragoza en wordt ruwweg begrensd door de zuidelijke uitlopers van de Pyreneeën in het noorden en de vallei van de Ebro in het zuiden en meet 2764,90 km. Met een bevolkingsdichtheid van 7,4 per km² is dit een van de dunstbevolkte gebieden van Spanje. De steppe valt samen met de comarca Monegros. In de zomer kan de temperatuur in deze steppe oplopen tot wel 40 °C. Echter in de winter kan het koud worden door de ligging van de steppe, die ver landinwaarts is op het Iberisch schiereiland.

Ga naar de inhoud