140 honden gered uit illegale fokkerijen in Mijas en Fuengirola

140 honden gered uit illegale fokkerijen in Mijas en Fuengirola
Beeld: Policia Nacional / web

140 honden gered uit illegale fokkerijen in Mijas en Fuengirola

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Bij een reddingspoging van een hond, stuitte de Nationale Politie op twee loodsen en een woning in Mijas en Fuengirola waar illegale dierenfokkerijen waren gevestigd voor intensieve voortplanting. De vermeende dader, een 42-jarige man die een dierenwinkel runt, is aangehouden op beschuldiging van voortdurende dierenmishandeling en dierenmishandeling met seksuele motieven door middel van intensieve fokmethoden in deze fokkerijen, aldus de politie.

De illegale praktijken kwamen aan het licht toen de agenten een poging deden om een verwaarloosde hond te redden, die helaas dood werd gevonden. Dankzij de klacht van de eigenaar van het dier, is het de politie gelukt om 140 honden te bevrijden die in erbarmelijke sanitaire en gezondheidssituaties leefden, inclusief veel vrouwtjes honden die werden uitgebuit voor intensieve fokdoeleinden.

Het onderzoek begon in mei naar aanleiding van een klacht van een hondeneigenaar die vreesde dat haar hond, die om persoonlijke redenen was ondergebracht in een dierenwinkel in Fuengirola, mogelijk werd mishandeld. Kort na het indienen van de klacht begon de vrouw bedreigingen te ontvangen van de winkelmanager die eiste dat ze een som geld zou betalen. Om haar onder druk te zetten, kreeg ze een video waarop te zien was hoe het dier slecht werd behandeld en in slechte omstandigheden leefde.

In het kader van het onderzoek bezochten de agenten de betreffende winkel in Fuengirola met het doel de hond te redden, maar troffen er zeventien honden van diverse rassen aan die geen officiële documenten of certificaten hadden. Bovendien verkeerden de dieren in hygiënische en gezondheidstoestanden die hun welzijn in gevaar brachten. Uit het onderzoek bleek dat de winkelhouder twee fokkerijen had in Mijas, waar mogelijk ook de hond van de aanklager aanwezig kon zijn.

De agenten gingen naar de vermelde locatie, identificeerden de loodsen en vonden in een hondenkennel het huisdier van de aangever – een waterhond – dood op de grond, samen met andere honden, tot een totaal van 65. Beide loodsen, die naast het huis van de onderzochte persoon stonden, fungeerden als fokkerijen. Geen van de faciliteiten had een officiële dierenregistratie voor het fokken van huisdieren, ze voldeden niet aan de basisvoorwaarden voor een fokkerij, er waren geen systemen voor de afvoer van uitwerpselen, er was geen ventilatie of natuurlijk licht en er waren zelfs geen hygiënische voer- en drinkbakken.

Verschillende honden moesten een operatie ondergaan omdat de fundamentele normen van dierenwelzijn niet werden nageleefd, en alle honden waren onderdeel van het bedrijf. In totaal zijn er 140 honden gered, waarvan sommigen ernstige ziekten en andere huidverwondingen hadden. Grote rassen hadden wonden aan hun poten en oren. Enkele honden vertoonden ook verminkingen en gebroken tanden, en de agenten ontdekten medicijnen in de faciliteiten die een ongewone groei van de zwangerschap bij de dieren stimuleerden.

Ga naar de inhoud