65-plussers kunnen in Spanje voor twee euro naar de bioscoop

65-plussers kunnen in Spanje voor twee euro naar de bioscoop
Beeld: via canva.com

65-plussers kunnen in Spanje voor twee euro naar de bioscoop

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In heel Spanje hebben 420 bioscopen, die samen meer dan 3.000 zalen hebben, zich verbonden aan het overheidsplan dat bedoeld is om mensen ouder dan 65 jaar te stimuleren om wekelijks naar de bioscoop te gaan. Vanaf dinsdag 11 juli kunnen ze dat doen voor een gereduceerde toegangsprijs van slechts twee euro.

Deze bioscopen vertegenwoordigen meer dan 64% van de private bedrijven waarvan men verwachtte dat ze in aanmerking zouden komen voor deze directe steunmaatregelen. Het doel is om het publiek terug naar de filmzalen te brengen na de pandemie. Onder deze bioscopen bevinden zich populaire zalen zoals Yelmo, Kinépolis, Ocine, Artesiete, Axion, Cinesa, Verdi, Renoir en Odeon.

Samen bieden ze meer dan 3.000 projectieschermen aan die over het hele land zijn verspreid. Het verzoek aan hen is om, indien mogelijk, de ticketprijzen op dinsdagen te verlagen (deze dag kan worden verzet naar het weekend als de zalen alleen op zaterdag en zondag geopend zijn, of als ze op dinsdag gesloten zijn).

Voor wie

Om van deze speciale deal gebruik te kunnen maken, moeten geïnteresseerden hun kaartjes rechtstreeks bij de bioscoop kopen. Het is cruciaal te onthouden dat er om identificatie gevraagd zal worden om de leeftijd van de kijker te controleren. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat enkel mensen van 65 jaar en ouder gebruik kunnen maken van dit unieke voordeel. Daarbij gaat het, voor zover wij hebben kunnen nagaan, om alle 65-plussers, dus ook Nederlanders en Belgen die in Spanje wonen en naar de bioscoop willen gaan. LET OP: Praktisch alle films zijn nagesynchroniseerd, wat dus betekent dat je Spaanse moet begrijpen. Er zijn echter ook steeds meer films die in V.O (version Original) of in de oorspronkelijke taal met Spaanse ondertiteling worden getoond.

Per regio

Per autonome regio zijn er 77 bioscopen in alle provincies van Andalusië, 16 in Aragón, 6 in Asturië, 4 in Cantabrië, 17 in Castilla-La Mancha, 27 in Castilla y León, 76 in Catalonië, de Marina Cinema in Ceuta, 44 in de regio Madrid, 56 in de regio Valencia, 8 in Extremadura, 17 in Galicië, 12 op de Balearen, 11 op de Canarische Eilanden, drie in La Rioja, het Perelló theater in Melilla, 10 in Murcia, 7 in Navarra, en 29 in het Baskenland.

Volgens het Instituut voor Film en Audiovisuele Kunst (ICAA) zullen naar schatting 9,5 miljoen personen van 65 jaar en ouder, die behoren tot een van de groepen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie, kunnen profiteren van dit initiatief. Volgens het ministerie zijn 65-plussers de groep die het meeste moeite heeft om hun bioscoop gewoonten van voor de pandemie te hervatten. Tussen 2021 en 2022 bezocht 49,3 procent van de jongeren van 20 tot 24 jaar minstens eenmaal per jaar de bioscoop, terwijl dit percentage voor de oudere bevolking slechts 6 procent bedroeg.

Het programma beschikt over een budget van 10 miljoen euro, afkomstig uit de Algemene Staatsbegroting voor 2023. De overheid zal dit bedrag als subsidie verstrekken, gebaseerd op het verschil tussen de standaardprijs en de gereduceerde prijs van twee euro, met een maximum subsidiebedrag van drie euro per ticket. Zodra de subsidie is toegekend, wordt deze tweemaandelijks uitbetaald. Deze subsidie kan worden gecombineerd met andere steun van welke overheids- of private organisatie dan ook, zolang het doel maar hetzelfde is: het stimuleren van toegang tot bioscoopzalen.

Ga naar de inhoud