350 passagiers via reddingsboten geëvacueerd van brandende ferry op de route Valencia-Ibiza

Een brandende ferry op de route Valencia-Ibiza is geëvacueerd
Beeld: @salvamentogob / X

350 passagiers via reddingsboten geëvacueerd van brandende ferry op de route Valencia-Ibiza

Op 8 juli 2024 vond er een dramatische gebeurtenis plaats tijdens een routinematige overtocht tussen Valencia en Palma (Mallorca). De GNV Tenacia, een passagiersschip met 411 passagiers aan boord, werd getroffen door een brand in de machinekamer. Dit incident vond plaats ten noorden van Ibiza en leidde tot de evacuatie van alle passagiers en bemanningsleden.

De brand aan boord van de GNV Tenacia brak uit in de vroege ochtenduren van 8 juli 2024. Het incident vond plaats tijdens de overtocht van Valencia naar Palma de Mallorca, een populaire route voor zowel toeristen als eilandbewoners.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht, maar de eerste resultaten wijzen op een technisch probleem in de machinekamer van het schip. Tijdens een reguliere controle merkte de bemanning het vuur op. Door de brand raakte het schip stuurloos en dobberde het 14 uur lang rond op zee.

De kapitein besloot om alle 350 passagiers en 61 bemanningsleden te evacueren met behulp van de reddingsboten. De kustwacht kwam ter plaatse om te assisteren, samen met drie helikopters met personeel van de Catalaanse brandweer die hielpen bij het blussen van de brand.

Vervolgens werden alle aanwezigen overgebracht naar verschillende nabijgelegen schepen: 127 personen op de GNV Bridge en 252 mensen op de MSC Arica. Eén persoon werd per helikopter overgebracht naar het vliegveld van Reus-Costa Dorada.

De ferry bevond zich op het moment van de brand op zo’n 85 kilometer van Dragonera (Balearen), op 22 mijl van Ibiza en 53 mijl van Mallorca. De door de brand getroffen ferry is inmiddels naar de haven van Valencia gesleept.

De GNV Tenacia is een moderne veerboot die regelmatig de route tussen Valencia en de Balearen bevaart. Het schip staat bekend om zijn comfortabele accommodaties en uitgebreide veiligheidsvoorzieningen. De GNV Tenacia is ontworpen om een groot aantal passagiers en voertuigen te vervoeren, met state of the art veiligheidsvoorzieningen. Het schip heeft een lengte van 186 en een breedte van bijna 26 meter. Aan boord is plaats voor 880 personen

Ga naar de inhoud