Wonen, eten en reizen maken 60 procent uit van de uitgaven van Spaanse huishoudens

Wonen, eten en reizen maken 60 procent uit van de uitgaven van Spaanse huishoudens
Beeld: ai-beeld / redactie

Wonen, eten en reizen maken 60 procent uit van de uitgaven van Spaanse huishoudens

De uitgaven van huishoudens spelen een belangrijke rol in de economie van een land. Ze geven inzicht in de koopkracht van de bevolking, het consumptiepatroon en de algehele welvaart. Uit de Encuesta de Presupuestos Familiares (EPF) blijkt dat de gemiddelde uitgaven van Spaanse huishoudens aan huisvesting, voedsel en transport bijna 60% van hun budget uitmaken.

De EPF van het Spaanse Statistiekbureau INE is een uitgebreide enquête die informatie verzamelt over de inkomsten en uitgaven van Spaanse huishoudens. De recentste gegevens laten zien dat de gemiddelde uitgaven per persoon in Spanje in 2023 op 13.120 euro lagen. Dit betekent dat de gemiddelde uitgaven per huishouden 32.617 euro bedroegen, wat een stijging betekent vergeleken met het voorgaande jaar.

De uitgaven van Spaanse huishoudens zijn te verdelen in verschillende categorieën. De grootste uitgavenposten zijn huisvesting, voeding en transport. Deze categorieën vertegenwoordigen bijna 60% van het totale huishoudbudget.

Huisvesting is een van de grootste kostenposten voor veel Spaanse huishoudens. In 2023 gaf elke Spanjaard gemiddeld 4170 euro uit aan huisvestingskosten. Deze kosten omvatten huur, hypotheekbetalingen, energiekosten, onderhoud en andere gerelateerde uitgaven.

Voeding is een andere grote kostenpost voor Spaanse huishoudens. In 2023 gaf elke Spanjaard gemiddeld 2145 euro uit aan voeding. Deze kosten omvatten boodschappen, maaltijden in restaurants en cateringdiensten.

Transport is een van de belangrijkste kostenposten voor huishoudens in Spanje. In 2023 gaf elke Spanjaard gemiddeld 1520 euro uit aan transport. Deze uitgaven omvatten zaken als brandstof, autoverzekering, openbaar vervoer en taxi’s. Het is dus duidelijk dat transport een aanzienlijk deel van het budget van Spaanse huishoudens in beslag neemt.

De gemiddelde uitgaven van Spaanse huishoudens kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de samenstelling van het huishouden, het inkomen, de geografische locatie en de leefstijl.

Ga naar de inhoud