Zo organiseer je de leukste Spaanse borrel!

Zo organiseer je de leukste Spaanse borrel!
Beeld: ai-beeld / redactie

Zo organiseer je de leukste Spaanse borrel!

Het organiseren van een Spaanse borrel is een geweldige manier om vrienden en familie samen te brengen voor een avond vol gezelligheid, heerlijke hapjes en authentieke Spaanse sfeer. Of je nu een liefhebber bent van de Spaanse keuken of gewoon op zoek bent naar een nieuwe manier om een feestje te geven, een Spaanse borrel biedt volop mogelijkheden om te genieten. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen.

Zorg voor Spaanse wijn en hapjes

Een Spaanse borrel is niet compleet zonder de juiste selectie van Spaanse wijnsoorten en hapjes. Begin met het kiezen van een paar goede Spaanse wijnen. Rioja en Ribera del Duero zijn twee van de bekendste wijnstreken van Spanje en bieden een breed scala aan rode en witte wijnen die perfect passen bij je borrel. Vergeet niet om ook enkele flessen Cava, de Spaanse mousserende wijn, in huis te halen. Deze is ideaal voor het openen van de avond met een feestelijke touch.

Naast de wijn zijn de hapjes, of tapas, een essentieel onderdeel van de Spaanse borrel. Tapas zijn kleine gerechtjes die perfect zijn om te delen en een geweldige manier om verschillende smaken te ontdekken. Denk aan klassiekers zoals patatas bravas, met een pittige tomatensaus, en albondigas, smakelijke gehaktballetjes in tomatensaus. Vergeet ook niet de Spaanse ham, zoals jamón ibérico of serrano, dun gesneden en geserveerd met een stukje brood.

Daarnaast zijn er nog veel meer heerlijke tapas die je kunt serveren. Gambas al ajillo, garnalen in knoflookolie, zijn altijd een hit. Tortilla española, een aardappelomelet, is eenvoudig te maken en kan van tevoren worden bereid. Voor een verfrissende optie kun je gazpacho aanbieden, een koude tomatensoep die perfect is voor warme avonden. Combineer deze hapjes met wat olijven, manchego kaas en chorizo voor een volledige Spaanse ervaring.

Creëer de juiste sfeer

Om je Spaanse borrel echt tot leven te brengen, is het belangrijk om de juiste sfeer te creëren. Begin met de decoratie. Gebruik kleuren die doen denken aan Spanje, zoals rood en geel, en voeg enkele Spaanse vlaggetjes toe voor een feestelijke touch. Je kunt ook bloemen zoals rode rozen of zonnebloemen gebruiken om een warme en uitnodigende omgeving te creëren.

Muziek speelt een grote rol in het creëren van de juiste sfeer. Stel een afspeellijst samen met traditionele Spaanse muziek, zoals flamenco en rumba, maar vergeet niet om ook moderne Spaanse hits toe te voegen. Artiesten zoals Gipsy Kings, Julio Iglesias en Rosalía kunnen je gasten in de Spaanse stemming brengen en zorgen voor een levendige achtergrond.

Als je de ruimte hebt, kun je zelfs overwegen om een kleine dansvloer te maken waar gasten de Sevillanas of andere Spaanse dansen kunnen proberen. Het leren van een paar basisstappen kan een leuke activiteit zijn en helpt om de avond nog specialer te maken.

Plan leuke activiteiten

Om je Spaanse borrel echt onvergetelijk te maken, kun je een paar leuke activiteiten plannen die de Spaanse cultuur benadrukken. Denk aan een tapas-proeverij waarbij gasten verschillende tapas beoordelen, of een Spaanse wijnproeverij waarbij je verschillende wijnen presenteert en de gasten laat stemmen op hun favoriet.

Een andere leuke activiteit is een paella-kookdemonstratie. Paella is een van de bekendste Spaanse gerechten en het is een geweldige manier om je gasten te laten zien hoe dit iconische gerecht wordt bereid. Je kunt een lokale chef uitnodigen of zelf een demonstratie geven als je bedreven bent in het maken van paella. Het eindresultaat kan dan natuurlijk door iedereen worden geproefd.