Is de Zweedse betaling van grootouders voor kinderopvang ook haalbaar in Spanje?

Is de Zweedse betaling van grootouders voor kinderopvang ook haalbaar in Spanje?
Beeld: via canva.com

Is de Zweedse betaling van grootouders voor kinderopvang ook haalbaar in Spanje?

In Spanje spelen grootouders een belangrijke rol bij de opvang van hun kleinkinderen, vaak zonder enige vorm van vergoeding. Deze onbetaalde zorg is essentieel voor de werk-privébalans van ouders in Spanje. Terwijl landen zoals Zweden innovatieve oplossingen introduceren om grootouders te compenseren voor hun oppasdiensten, vinden veel Spaanse grootouders dat er ook waardering moet zijn voor hun inzet.

De betrokkenheid van “los abuelos” bij de kinderopvang is in Spanje diepgeworteld in de cultuur en maatschappij. Onderzoek heeft aangetoond dat deze vorm van onbetaalde zorg een grote invloed heeft op zowel gezinnen als de economie. Grootouders spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van ouders en het bieden van liefdevolle zorg aan kleinkinderen.

Grootouders zijn van onschatbare waarde in de Spaanse kinderopvang. Onderzoek toont aan dat 7 op de 10 vrouwen een beroep doen op grootouders wanneer zij of hun partners niet voor hun kinderen kunnen zorgen. In 6 van de 10 gezinnen bieden grootouders de meeste ondersteuning aan ouders. Deze cijfers benadrukken de essentiële rol die grootouders spelen bij het faciliteren van de werk-privébalans voor jonge gezinnen.

Het is duidelijk dat grootouders een hoeksteen vormen in de zorg en ondersteuning van kinderen, waardoor ouders kunnen blijven werken en tegelijkertijd weten dat hun kinderen in goede handen zijn. Het is een mooie traditie en band tussen generaties die nog steeds sterk aanwezig is in de hedendaagse samenleving.

Veel grootouders genieten ervan om voor hun kleinkinderen te zorgen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Denk aan fysieke en emotionele belasting, beperking van persoonlijke vrijheid en tijd, en mogelijke financiële lasten.

Zweden heeft onlangs een innovatieve maatregel geïntroduceerd waarbij grootouders betaald ouderschapsverlof kunnen opnemen om voor hun kleinkinderen te zorgen. Dit geldt voor maximaal 45 dagen per ouder of 90 dagen voor eenoudergezinnen in het eerste levensjaar van het kind. De vergoeding die grootouders ontvangen varieert afhankelijk van hun pensioeninkomen.

Veel Spaanse grootouders zouden graag een vergoeding ontvangen voor de zorg van hun kleinkinderen. Of een soortgelijk systeem in Spanje kan worden ingevoerd, is echter twijfelachtig. Er zijn namelijk verschillende culturele en sociale factoren die meespelen, zoals de sterke traditie van familiebanden en onderlinge zorg. Daarnaast heeft Spanje te maken met een vergrijzende bevolking en financiële moeilijkheden, waardoor het lastig kan zijn om een plan zoals in Zweden te bekostigen. Het implementeren van zo’n regeling in Spanje zou dus complex kunnen zijn.

Ga naar de inhoud