Nieuwe supersnelle concept-trein Virgin Hyperloop One krijgt testcentrum in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De Spaanse overheid en de ontwikkelaars van de Virgin Hyperloop One trein hebben een overeenkomst bereikt om een speciale testfaciliteit te openen in de provincie Málaga in Andalusië. Na maanden van overleg is overeengekomen dat de Spaanse trein onderhoudsmaatschappij Adif een oud teststation gelegen in de gemeente Bobadilla ter beschikking stelt en dat de overheid 126 miljoen euro staatssteun geeft.

In totaal zal men in de in 2020 te openen Europese testfaciliteit voor de Virgin Hyperloop One ruim 430 miljoen euro gaan investeren en zal het geheel 19.000 m2 in gebruik gaan nemen en honderden directe en indirecte banen op gaan leveren. Het Amerikaanse bedrijf wil van de basis nabij Antequera een Europese vestiging maken om onderdelen van het hyperloop-systeem te maken, testen en certificeren.

Hyperloop One koos voor Spanje vanwege de robuuste transport, luchtvaart en high-tech sector en het talent in de regio. De keuze voor Spanje is toch opvallend aangezien Hyperloop One het afgelopen jaar de hele wereld over ging om te kijken welke landen interesse zouden hebben in de hyperloop. Ook Nederland had interesse in een groots opgezet testcentrum.

Andere testcentra

Hyperloop One heeft al een testcentrum in Nevada, Verenigde Staten. Daar staat het snelheidsrecord voor de hyperloop op 387 km/h. Hoewel dat record werd verbroken bij de laatste hyperloopwedstrijd van SpaceX ging het bij die match om een schaalmodel. Hyperloop One gebruikt pods op ware grootte in hun vacuümbuis.

Het testcentrum in Spanje is niet het eerste hyperloop-testcentrum. In Frankrijk begon men in april 2018 met de bouw van een vacuümbuis en ook in Nederland ligt bij Delft een hele korte buis. Het testcentrum nabij Antequera wordt echter wel het grootste centrum van Europa en wellicht een van de belangrijkste in de toekomst.

Wat is de Virgin Hyperloop One

Hyperloop-treinen kunnen hoge snelheden bereiken door de bijna-vacuüm tunnels waar ze doorheen rijden. Daardoor ontbreekt luchtweerstand en kunnen de treinen in theorie veel harder dan traditionele magneettreinen.

Het concept van de Hyperloop werd in 2012 voorgesteld door Elon Musk, directeur van Tesla en SpaceX. Musk schreef later een wedstrijd uit om van zijn idee werkelijkheid te maken, maar ook andere bedrijven zijn met het idee aan de slag gegaan, waaronder Hyperloop One. In 2017 sloot Richard Branson van Virgin zich aan bij het project en werd de naam omgetoverd naar Virgin Hyperloop One na een investering van 85 miljoen dollar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

6
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Evert

Richard Branson will all ways seize an opportunity to capitalize on tax benefits, subsidies and P.R. brand promotion, and legal settlements. In the early 90’s you could negotiate with his lieutenants to carry his brand name, in exchange of shares etc. None of his franchised flag waving operations or any other virgin outfits are seriously profitable . This hyper loop transport plan is in the wrong hands to ever succeed. A large white Mammoth and like his phony space project is going no where.

Jopke

Dit is een NEDERLANDSTALIGE site!

Han

Vroeger heb ik gereisd met de Talgo III van Paris naar Barcelona en terug. Lekker in bed en smorgens in Spanje weer opstaan. En een voortreffelijke keuken aan boord. Niet met de hoge snelheden die heel veel energie kosten. Niet zo lang geleden met de Talgo van Madrid naar Lissabon. Perfect. Wat is er op tegen. Die zweeftreinen, vliegtuigen en raketten moeten de zwaartekracht overwinnen, die trekt alles met 9,8 keer de massa naar de aarde toe en, geloof mij, dat kost vreselijk veel energie.

Manolo

Dus Spanje is er nu ingetrapt nadat andere landen het hadden afgewezen. Er kunnen veel te weinig mensen in zo’n peperduur transportsysteem, dit is luchtfietserij. Hou je gewoon bij snelle treinen, er is nog genoeg te doen. Zonde van die investeringen.

Jan

Aan de andere kant levert het wel werkgelegenheid op voor een van de armste regio’s. Dit kan voor veel jongeren toch een mooie kans zijn en dan hoeven zij niet te vertrekken uit hun geboortestreek.
Of dit vervoersmiddel kans van slagen heeft durf ik niet te voorspellen. Misschien wel een mooi schoon alternatief voor vrachtvervoer?

Juan74

Malaga armste regio?? Hou nou toch op allemaal Dit komt er alleen maar doordat er enorme subsidies gegeven worden en er enorme belasting voordelen zijn! Iemand die in de IT sector werkt op het technologie park in Malaga verdient misschien in NL 80.000 bruto en houdt daar zeg ff 55% van over…die zelfde persoon verdient hetzelfde in Malaga en houdt er 85% van over, door Spaanse en EU subsidies…. Dus Spanje trapt nergens in, doet zichzelf niet tekort maar krijgt gewoon heel veel steun vanuit Brussel en de regio ook nog eens vanuit de centrale overheid via belasting maatregelen….. Daar… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.