Nieuwe supersnelle concept-trein Virgin Hyperloop One krijgt testcentrum in Spanje

Nieuwe supersnelle concept-trein Virgin Hyperloop One krijgt testcentrum in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – De Spaanse overheid en de ontwikkelaars van de Virgin Hyperloop One trein hebben een overeenkomst bereikt om een speciale testfaciliteit te openen in de provincie Málaga in Andalusië. Na maanden van overleg is overeengekomen dat de Spaanse trein onderhoudsmaatschappij Adif een oud teststation gelegen in de gemeente Bobadilla ter beschikking stelt en dat de overheid 126 miljoen euro staatssteun geeft.

In totaal zal men in de in 2020 te openen Europese testfaciliteit voor de Virgin Hyperloop One ruim 430 miljoen euro gaan investeren en zal het geheel 19.000 m2 in gebruik gaan nemen en honderden directe en indirecte banen op gaan leveren. Het Amerikaanse bedrijf wil van de basis nabij Antequera een Europese vestiging maken om onderdelen van het hyperloop-systeem te maken, testen en certificeren.

Hyperloop One koos voor Spanje vanwege de robuuste transport, luchtvaart en high-tech sector en het talent in de regio. De keuze voor Spanje is toch opvallend aangezien Hyperloop One het afgelopen jaar de hele wereld over ging om te kijken welke landen interesse zouden hebben in de hyperloop. Ook Nederland had interesse in een groots opgezet testcentrum.

Andere testcentra

Hyperloop One heeft al een testcentrum in Nevada, Verenigde Staten. Daar staat het snelheidsrecord voor de hyperloop op 387 km/h. Hoewel dat record werd verbroken bij de laatste hyperloopwedstrijd van SpaceX ging het bij die match om een schaalmodel. Hyperloop One gebruikt pods op ware grootte in hun vacuümbuis.

Het testcentrum in Spanje is niet het eerste hyperloop-testcentrum. In Frankrijk begon men in april 2018 met de bouw van een vacuümbuis en ook in Nederland ligt bij Delft een hele korte buis. Het testcentrum nabij Antequera wordt echter wel het grootste centrum van Europa en wellicht een van de belangrijkste in de toekomst.

Wat is de Virgin Hyperloop One

Hyperloop-treinen kunnen hoge snelheden bereiken door de bijna-vacuüm tunnels waar ze doorheen rijden. Daardoor ontbreekt luchtweerstand en kunnen de treinen in theorie veel harder dan traditionele magneettreinen.

Het concept van de Hyperloop werd in 2012 voorgesteld door Elon Musk, directeur van Tesla en SpaceX. Musk schreef later een wedstrijd uit om van zijn idee werkelijkheid te maken, maar ook andere bedrijven zijn met het idee aan de slag gegaan, waaronder Hyperloop One. In 2017 sloot Richard Branson van Virgin zich aan bij het project en werd de naam omgetoverd naar Virgin Hyperloop One na een investering van 85 miljoen dollar.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.