skip to Main Content
Deze Spaanse peseta’s kunnen duizenden euro’s waard zijn
123rf

Deze Spaanse peseta’s kunnen duizenden euro’s waard zijn

MADRID – De laatste dagen hebben diverse Spaanse kranten artikelen gepubliceerd over de oude Spaanse munteenheid, de peseta. Blijkbaar zijn er verschillende munten die duizenden euro’s waard kunnen zijn. Veel Spanjaarden begonnen zich al rijk te rekenen want in Spanje heeft men nog voor miljoenen euro’s aan peseta’s in de lades liggen, in dozen zitten of aan de muur hangen als herinnering. Helaas is het allemaal niet zo makkelijk als men dacht.

Om een peseta veel geld waard te laten zijn moet deze uitzonderlijk zijn zoals een fout in de tekst bevatten, uit een bepaald jaar komen of andere bijzonderheden hebben. Volgens de Banco de España is er nog 275 miljard peseta’s in omloop en men heeft nog de tijd tot 31 december 2020 om ze om te wisselen naar euro’s.

Ondertussen zijn er verzamelaars die grof geld geven voor bepaalde peseta’s zoals de hieronder omschreven. Op deze website kun je o.a. achterhalen wat een bepaalde munt waard is of munten die je in bezit hebt aanbieden, iet dat ook op Ebay kan.

Peseta 1987 E-87
Een speciale peseta die gemaakt werd voor de III Nationale Numismatische Expositie. Voor deze munt betalen verzamelaars 45 euro per stuk.

100 peseta’s 1983
De typische “20 duros” in gouden kleur gemaakt in 1983 hebben nu een waarde van 55 euro per stuk.

50 peseta’s 1984
Voordat men in 1990 met een nieuw betalingssysteem begon in Spanje circuleerden er grote 50 peseta’s muntstukken. Deze hebben nu waardes tussen de 60 en 70 euro.

25 peseta’s 1995
De bekende “cinco duros” muntstukken met een gat in het midden waarvan er per autonome deelstaat een versie bestaat hebben tegenwoordig een waarde van 100 euro per stuk.

100 peseta’s 1996
Deze grote zilver-gekleurde muntstukken gemaakt in 1996 leveren nu zo’n 145 euro op. Er is een versie met een kleine afwijking die tegenwoordig voor 400 euro verkocht en gekocht wordt.

5 peseta’s 1975
De 5 peseta’s muntstukken uit 1975 hebben aan de achterkant een afbeelding van het WK 82. Het gaat hier om fout geperste muntstukken aangezien deze 5 peseta’s gedrukt werden voor de WK van 82 maar er per abuis 1975 op gezet werd. Er zijn nog maar weinig van deze munten te vinden maar als je het geluk hebt eentje te hebben dan kun je daar al snel 350 tot 400 euro aan verdienen.

1 peseta 1947
In 1947 verschenen de eerste muntstukken met het gezicht van Francisco Franco erop die al snel bekend werden als “rubias”. Tegenwoordig worden deze Franco peseta’s voor 1.400 euro gekocht door de verzamelaars.

2,5 peseta’s 1953
Het is niet makkelijk om een van deze 2,5 peseta muntstukken te vinden maar mocht je er een thuis hebben liggen dan kun je daar al snel 1.700 euro mee verdienen.

5 pesetas 1949
Dit zijn de meest waardevolle peseta muntstukken die op dit moment te vinden zijn. De beroemde “duros” werden gemaakt tot 1952 en hebben nu waardes tussen de 12.000 en 20.000 euro, afhankelijk van de staat waarin de muntstukken zich bevinden.

Dus, mocht je nog peseta muntstukken ergens hebben rondslingeren bekijk ze dan eens goed, wie weet kun je er goed geld mee verdienen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Vandaag in Spanje een mint gevonden met n gat erin uit 1953 , 50 centimos
  Weet iemand de waarde ervan??
  Ik hoor t graag

 2. ik heb een aantal pesetas waar onder de 2,50 1953 en de 25 ptas met gat 1995
  zijde 1 varkens zijde 2 gebouw met toren.
  hoe kan ik hier meer informatie over krijgen,ik woon niet in Spanje ?

 3. Recent las ik dat “muntstuk 1 peseta uit 1947” een niet-bestaand jaartal van uitgave zou zijn. Weet iemand daar iets meer over? Dank voor een reactie.

 4. Recent las ik bij het “1 peseta muntstuk uit 1947”, dat het een niet bestaand jaartal van uitgave zou zijn. Weet iemand daar meer over? Dank voor een reactie

 5. Zelf in bezit 25 pesetas muntje met gat uit 1992 Barcelona Olympische Spelen. Wat is de waarde en tot hoelang zijn de munten in te leveren?

  1. Ja dat staat trouwens in het artikel. Bij de Banco España in de meeste grote steden staat er wel een. Er bestaat meestal een speciale loket voor .

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken