Search
menu
Search

Inwoners van Spanje meest pessimistische Europeanen over economisch herstel

Inwoners van Spanje meest pessimistische Europeanen over economisch herstel
Beeld: Freepik

Inwoners van Spanje meest pessimistische Europeanen over economisch herstel

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – 47 procent van de inwoners van Spanje gelooft dat de economie van het land meer dan drie jaar nodig zal hebben om te herstellen. 36 procent denkt dat dit herstel binnen twee jaar zal plaatsvinden terwijl slechts 15 procent meent dat dit binnen een jaar zal gebeuren en maar 2 procent zegt dat het economisch herstel al begonnen is. Met deze informatie uit een onderzoek in 29 landen uitgevoerd door Ipsos, is Spanje het op een na Europese land wat het meest pessimistisch is over economisch herstel na de pandemie. Alleen Roemenië doet het slechter in Europa.

De inwoners van Spanje zijn wat betreft het economisch herstel na de corona-pandemie het meest pessimistisch. Spanje staat namelijk in de top drie van pessimistische landen net achter Roemenië en voor Hongarije. 47 procent van de ondervraagden meent dat het meer dan drie jaar zal duren voordat Spanje hersteld zal zijn van de economische crisis na de corona-pandemie. Maar 36 procent geeft aan dat dit waarschijnlijk al in 2 of 3 jaar zal gebeuren en slechts 15 procent zegt dat het economisch herstel minder dan een jaar zal gaan duren.

In Nederland is men veel optimistischer dan in Spanje en meent 27 procent dat het economisch herstel meer dan 3 jaar op zich laat wachten terwijl 42 procent zegt dat dit tussen de 2 en 3 jaar zal duren en 24 procent binnen een jaar terwijl 7 procent zegt dat het herstel al begonnen is. In België zit men niet ver van de Spaanse gedachtengang af en meent 43 procent dat het economisch herstel langer dan 3 jaar gaat duren, zegt 29 procent dat dit in 2 of 3 jaar tijd zal plaatsvinden en meent 16 procent dat het herstel minder dan een jaar tijd zal gaan kosten terwijl 3 procent zegt dat het economisch herstel al is begonnen.

Wereldwijd gezien in de 29 landen die onderzocht werden in het onderzoek ‘Global opinions on the local economic recovery of Covid-19’ van onderzoeksbureau Ipsos zegt 39 procent dat het economisch herstel in hun land langer dan 3 jaar op zich zal laten wachten, meent 35 procent dat dit tussen de 2 en 3 jaar zal gaan duren, zegt 19 procent dat dit binnen een jaar zal plaatsvinden en geeft 7 procent aan dat hun land al volledig is hersteld van de economische schade die de corona-pandemie heeft veroorzaakt.

Regering

In Spanje vertrouwt men de regering het minste als het gaat om economisch herstel van het land. Slechts 25 procent geeft aan dat het economisch herstel dankzij de regering zal plaatsvinden in Spanje terwijl 16 procent de regering als tweede of derde antwoord geeft en maar liefst 59 procent de regering niet eens noemt als verantwoordelijke voor het economisch herstel. In Nederland was dat in 23 procent van de gevallen het eerste, in 30 procent het tweede of derde antwoord en werd de regering in 48 procent van de gevallen niet genoemd. In België was dat in 15 procent van de gevallen het eerste, in 23 procent het tweede of derde antwoord en werd de regering in 62 procent van de gevallen niet genoemd. 

In Spanje heeft men veel meer vertrouwen in de grote bedrijven die voor een economisch herstel gaan zorgen met 19 procent die dit als eerste en 30 procent die dit als tweede of derde antwoord gaf. De consumenten zullen ook voor een economisch herstel zorgen in Spanje met 17 procent die deze groep als eerste antwoord gaf en 31 procent als tweede of derde antwoord. Maar het meeste vertrouwen hebben de inwoners van Spanje in het midden- en kleinbedrijf en de kleine ondernemers waarbij het economisch herstel hen toevertrouwd wordt door 23 procent die dit als eerste antwoord gaf en 35 procent met de kleine ondernemers als tweede of derde antwoord. 

Herkenbaar

Op de vraag hoe men ziet of er economisch herstel plaatsvindt geeft 84 procent van de inwoners van Spanje aan dat dit te merken is door nieuwe ondernemingen en winkels die worden geopend. 83 procent zegt dat men dit merkt als mensen die ze kennen weer opgeroepen worden om te gaan werken of als deze nieuw werk vinden. 77 procent zegt dat het economisch herstel merkbaar is aan meer toeristen en 73 procent geeft aan dat dit te merken zal zijn door minder daklozen op straat.

71 procent van de deelnemers uit Spanje geeft aan dat het economisch herstel merkbaar is als er vakanties geboekt worden door mensen die ze kennen of dat ze zelf op vakantie kunnen. In 72 procent van de gevallen herkent men het herstel wanneer in een gemeente nieuwe wegen of bruggen of andere infrastructuur wordt aangelegd. 64 procent zegt dat het herstel te merken is aan meer verkeer op straat en slechts 54 procent geeft aan dat de luchtkwaliteit beter wordt.

Bekijk het hele onderzoek van Ipsos HIER (PDF)

Ga naar de inhoud