Problemen met privé vliegtuigen luchthaven Ibiza

Problemen met privé vliegtuigen luchthaven Ibiza
Beeld: 123rf

Problemen met privé vliegtuigen luchthaven Ibiza

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Er wordt veel geklaagd over de Spaanse vliegveldbeheerder Aena en de verdeling van slottijden voor het aankomen en vertrekken van de privé vliegtuigen of jets bij de luchthaven van Ibiza. Naast de reguliere vakantievluchten en lijndienstvluchten met o.a. het Spaanse vakantieland, heeft het vliegveld van Ibiza ook te maken met een groot aantal privé vliegtuigen.

Heb je geld, ben je bekend en beroemd of wil je gewoon anoniem reizen, dan maak je gebruik van een privé vliegtuig, hetzij in eigendom hetzij gehuurd. Ibiza is een eiland waar de jetset graag naartoe gaat om soms anoniem van het eiland te genieten. Het vliegen naar en vanaf Ibiza gebeurt dan vaak met privé vliegtuigen die tussen de 5.000 en 7.000 euro kosten voor een vlucht van Ibiza naar Barcelona maar wat meer dan 20.000 euro kan kosten voor een vlucht van drie uur.

Het probleem is echter dat het aantal privé vliegtuigen dusdanig veel is geworden op Ibiza dat er door de Spaanse vliegveldbeheerder Aena bijna geen of met vertraging slottijden worden gegeven. Daardoor kunnen sommige privé vliegtuigen niet landen of niet vertrekken wanneer ze willen en ontstaan er dure vertragingen. Men verwijt Aena dan ook van een slechte organisatie.

Ondanks de corona-crisis en alle maatregelen met reisrestricties, is het aantal privé vliegtuigen dat gebruik maakt van het vliegveld van Ibiza in 2020 gelijk gebleven met dat van de zomer van 2019. En ook 2021 lijkt een succesjaar te worden voor de privé vliegtuigen waarvan er tussen begin januari en eind juni alweer 5.345 zijn geland op Ibiza met aan boord 12.422 passagiers.

Ga naar de inhoud