Twee geamputeerde vingers van Britse toerist na beet spin op Ibiza

Twee geamputeerde vingers van Britse toerist na beet spin op Ibiza
Beeld: Vioolspin / Wikimedia

Twee geamputeerde vingers van Britse toerist na beet spin op Ibiza

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – De lokale krant schrijft erover en ook in het Verenigd Koninkrijk heeft men het nieuws verder omschreven. Een 19-jarige man uit Wales is tijdens zijn bezoek op het Balearen eiland Ibiza gebeten door een spin waarna zijn hand opzwelde en hij na thuiskomst twee vingers moet missen.

Het verhaal is dat een 19-jarige jongeman uit Wales op vakantie was op Ibiza en van de zonsondergang zat te genieten in San Antonio. Hij zat op de trap toen hij voelde dat hij in zijn hand werd gebeten of geprikt. Hij dacht daar verder niet over na maar eenmaal in het hotel begon hij ‘s nachts last te krijgen aan zijn hand.

Rond vijf uur ‘s morgens merkte hij dat zijn hand ‘in brand stond’ en dat zijn hand opgezwollen was. Hij ging meteen naar een lokaal medisch centrum waar hij een injectie kreeg. Toen dat echter niet hielp werd hij naar het Can Misses ziekenhuis gebracht. Hijzelf raakte in paniek want zijn hand werd steeds paarser van kleur terwijl de artsen zeiden dat ze niets konden doen.

Hij werd aan een infuus gelegd en de artsen onderzochten zijn hand met als conclusie dat hij door een vioolspin was gebeten, een zeldzame spin die niet bang is voor de mens en waarvan het gif ervoor zorgt dat weefsel rond de beet afsterft. Het gif van de ‘araña violinista’ schijnt tot wel 15 keer giftiger dan een cobra slang. 

In Wales zullen artsen bij de jongeman twee vingers en een deel van een derde vinger moeten amputeren om de hand te redden. Een beet van een vioolspin komt zelden tot nooit voor en de 19-jarige toerist vraagt zich dan ook af waarom juist hij gebeten werd op een plaats waar duizenden mensen komen genieten van de zonsondergang op Ibiza.

De vioolspin is lichtbruin van kleur en wordt ongeveer 1,5 centimeter lang. De naam is te danken aan de donkere, viool-achtige vlek op het rugschild. De spin is berucht in de Verenigde Staten, waar de spin veel voorkomt. Het gif kan soms necrotische wonden veroorzaken, waarbij weefsel rond de beet afsterft. Net als de in Nederland en België voorkomende huisspin schuwt de vioolspin de mens niet: de spin komt in de gebieden waar zij voorkomt vaak voor in huizen en hoewel niet agressief, kan zij bijten als zij in het nauw komt.

vingers
Beeld: Diario de Ibiza
Ga naar de inhoud