Doña Letizia in bikini: de meest gezochte foto en het laatste Koninklijke taboe

Doña Letizia in bikini: de meest gezochte foto en het laatste Koninklijke taboe
Beeld: Canva

Doña Letizia in bikini: de meest gezochte foto en het laatste Koninklijke taboe

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De Koninklijke familie wordt ook in Spanje met argusogen gevolgd. Vorige week schreven we al over hun bezoek tijdens hun vakantie op Mallorca aan La Cartuja de Valldemossa, deze week staat de Spaanse pers nog maar eens bol over een foto van koningin Letizia in bikini. 

Al sinds Isabel II hebben de Spaanse koninginnen een sleutelrol gespeeld in de constructie van de ideale zomervakantie. Tot de 21e eeuw restte echter nog één koninklijk taboe, geen van de koninginnen had zich laten zien in bikini. 

Het was de familie Bourbon die de trend zette in de 19e eeuw, toen Isabel II elke zomer voor San Sebastian koos om van het mooie weer te genieten. Ze gaf de opdracht er het paleis van Miramar te bouwen, tussen de stranden van La Concha en Ondarreta, en zette zo het Noorden van Spanje op de kaart als geliefde vakantiebestemming voor de gegoede Spaanse families. Het moderne idee van de ideale zomer was gezet, en in 1918 verworven alle publieke functies het recht op 15 vrije dagen per jaar om op vakantie te gaan. Maar Isabel II liet zich nog niet in bikini zien. Ze verkoos naar het strand te gaan in een wit gewaad. 

Ook een eeuw later vermijdt de Koninklijke familie schaars geklede beelden. Tijdens hun vakantie in Mallorca gaat de familie het liefst zwemmen op het eiland van Cabrera, een groep van 19 eilandjes die in 1991 tot beschermd gebied werd uitgeroepen. De toegang is er beperkt, en dus is ook het werk van de paparazzi er geen sinecure. Toch wist het Spaanse dagblad Hola! er in 2007 een aantal kiekjes te nemen van Doña Letizia en haar schoonmoeder Sofía in badkledij. 6 schamele foto’s waren het, waarop je de dames kon zien zonnebaden op het dek van de Koninklijke jacht.

De foto’s waren eigendom van de fotografen Antonio Catalán, Raúl Martínez en Antonio Gutiérrez. Ze legden de heren geen windeieren, want naar verluid leverden ze hen tussen de 200.000 en 300.000 euro op. Vroeger verstopten de koninginnen zich uit religieuze of politieke overwegingen, nu gaat het eerder om het vermijden van kritiek. Elke keer wanneer een foto verschijnt, komen er opmerkingen over cellulitis of andere imperfecties, irrelevante zaken voor de functie van iemand met koninklijk bloed. 

Ook in 2011 werd Doña Letizia in bikini gefotografeerd. De foto’s blijven tot op de dag van vandaag de meest gezochte foto’s van het jaar in Spanje. Vreemd genoeg wekken de foto’s van koning Felipe in zwembroek allerminst dezelfde interesse. Het blijken vooral de vrouwelijke royals te zijn die met hun semi-goddelijke status en het taboe rond hun lichamen de Spanjaarden elke zomer in de ban houden.

Ga naar de inhoud