Search
menu
Search

Wist je dat er een dorp in Spanje is waar bijna meer honden dan mensen wonen?

Wist je dat er een dorp in Spanje is waar bijna meer honden dan mensen wonen?
Beeld: via canva.com

Wist je dat er een dorp in Spanje is waar bijna meer honden dan mensen wonen?

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

In Spaanse huishoudens is de hond het meest geliefde huisdier. Deze trouwe metgezel deelt vele momenten met ons en wordt vaak (terecht) gezien als een volwaardig lid van het gezin. Het aantal Spanjaarden dat een hond heeft, neemt toe, maar opvallend is een dorp in Spanje waar het aantal honden bijna het aantal inwoners overtreft.

Morga, gelegen in Vizcaya in Baskenland, heeft de opvallende eer de hoogste hond-tot-inwoner ratio van de provincie te hebben. Maar liefst 71,7% van de bevolking bestaat uit honden. Met 418 inwoners zijn er in dit dorp 300 honden.

Na Morga hebben volgens het Algemeen Register van Dieridentificatie van het Baskenland, Gamiz-Fika met 824 honden, Laukiz met 736, Meñaka met 496, Artzentales met 445 en Mendata met 242 de hoogste hond-tot-inwoner ratio’s. In al deze plaatsen ligt de verhouding boven de 60%, wat zeker noemenswaardig is.

Als gevolg van de pandemie zag Spanje een flinke stijging in het aantal huisdieren. Er zijn nu meer dan 8,2 miljoen honden en 6,4 miljoen katten in het land. Ondanks dat veel Spanjaarden zowel honden als katten als huisdieren hebben, blijken honden duidelijk de favoriet.

Uit meerdere onderzoeken blijkt echter dat katten op wereldschaal de meest geliefde huisdieren zijn, met de titel van ‘populairste huisdier’ in 91 landen. Maar in Spanje staan honden op nummer één. Sterker nog, Spanjaarden hebben tegenwoordig meer huisdieren dan kinderen in huis.

In bijvoorbeeld de grootste stad van Spanje, Madrid, kom je twee keer vaker een uitgelaten hond tegen dan een baby in een kinderwagen. De Spaanse hoofdstad telt meer dan 282.000 honden, terwijl er iets meer dan 152.000 kinderen zijn in de leeftijd van 0 tot 4 jaar.

Niet alleen in Madrid zien we deze trend. In de Valencia regio is er één hond per 5,18 mensen, met in totaal meer dan 964.400 honden, tegenover ruim 734.500 kinderen onder de 14 jaar. In Catalonië zijn bijna 1,5 miljoen geregistreerde huisdieren, waarvan een overweldigende 85% honden zijn, volgens het Register van Gezelschapsdieridentificatie (Registro de Identificación de Animales de Compañía).

Asturië valt vooral op binnen Spanje. Het heeft het laagste vruchtbaarheidscijfer van de Europese regio’s, met recent jaarlijks minder dan 5.500 geboorten. Daarentegen zijn er in het Dierenidentificatieregister van Asturias (RIAPA) meer dan 163.000 honden geregistreerd, terwijl er slechts 117.550 inwoners onder de 16 jaar zijn. De stad Gijón staat op de vijfde plaats in Spanje qua honden aantal per inwoner.

Ga naar de inhoud