menu: rubrieken, zoeken & meer

Rechtszaak moord op 8-jarige Gabriel in Almería begonnen

Freepik
Beeld: Freepik

Rechtszaak moord op 8-jarige Gabriel in Almería begonnen

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Deze maandag begint de rechtszaak wat betreft de moord op de achtjarige Gabriel Cruz in februari/maart 2018. Er werd een verdachte aangehouden, de nu voormalige partner van de vader van Gabriel, Ana Julia Quezada. Zij heeft uiteindelijk opgebiecht dat ze de moord heeft gepleegd maar er zal tijdens de rechtszaak meer informatie naar buiten komen over het hoe en waarom van de moord op de kleine jongen.

Anderhalf jaar na de verdwijning en vondst van het lichaam van de 8-jarige jongen Gabriel Cruz in Las Hortichuelas, middenin het natuurpark Cabo de Gata in de provincie Almería, is de rechtszaak begonnen. Ana Julia Quezada, de voormalige partner van de vader van de gescheiden vader, werd door de politie al snel als verdachte gezien maar men had niet genoeg bewijzen om haar snel aan te houden.

De vraag blijft echter waarom Ana Julia de zoon van haar partner heeft vermoord. Was het een ongeval, was het zelfverdediging, was het moord in koelen bloede. Allemaal vragen waar men tijdens de rechtszaak antwoorden op hoopt te vinden waarna Ana Julia berecht kan worden voor de moord op haar stiefzoon.

Gebeurtenissen

27 februari 2018 // Op deze dag verdwijnt de achtjarige Gabriel ‘pescadito’ Cruz toen hij van de woning van zijn oma naar een ander huis liep. De nu van moord verdachte Ana Julia was een van de laatste personen die Gabriel levend heeft gezien voor zijn verdwijning.

28 februari 2018 // Dit is de dag dat de zoektocht begint, al was men op 27 februari ook al begonnen maar moest men dit staken omdat het donker werd. Naast honderden agenten van de politie en brandweermensen kwamen er ook veel vrijwilligers naar de gemeente Nijar om te helpen met de zoektocht naar Gabriel.

2 maart 2018 // Twee dagen na de verdwijning van Gabriel wordt een inwoner van de gemeente Antas aangehouden. Deze man heeft een straatverbod vanwege het stalken van de moeder van de jongen, Patricia Ramiréz. In eerste instantie schrijft de media dat deze man iets met de verdwijning te maken heeft maar dat blijkt niet zo te zijn. De man was ten tijde van de verdwijning geheel ergens anders, iets dat getuigen hebben bevestigd. Toch gaat deze man naar de gevangenis want hij heeft zijn armband waarmee hij gevolgd kan worden verwijderd en dat is strafbaar.

4 maart 2018 // Op deze dag wordt door de nu van moord verdachte Ana Julia een wit shirt gevonden. DNA wijst uit dat het shirt inderdaad van Gabriel is. Sinds de vondst van dit shirt heeft de Guardia Civil Ana Julia in het vizier. Het shirt werd namelijk ergens gevonden waar agenten al eerder gezocht hadden en daarnaast was het shirt droog terwijl het al dagenlang regende. De vraag is nu waarom het shirt door de vrouw daar neer werd gelegd. Was dat om een vals spoor te creëren of om de familie hoop te geven.

9 maart 2018 // Terwijl er al dagenlang door duizenden vrijwilligers en professionals gezocht wordt naar Gabriel vindt er in Almería een manifestatie plaats waar zo’n 8.000 aanwezigen hun steun gaven aan de ouders van Gabriel. Vanaf dat moment staat Gabriel bekend als “pescadito” omdat de achtjarige jongen van vissen hield.

11 maart 2018 // De Guardia Civil rijdt de auto van Ana Julia klem in de gemeente La Puebla de Vicar, vinden het in dekens gewikkelde lichaam van Gabriel in de kofferbak en arresteren Ana Julia. De verdachte schreeuwde dat ze van niets weet en dat ze de auto deze ochtend heeft gepakt. Diverse agenten die bij deze arrestatie aanwezig waren en het lichaam zagen huilen en zijn zwaar geëmotioneerd. Direct na de arrestatie wordt Ana Julia naar het hoofdkantoor van de Guardia Civil in Almería gebracht waar direct daarna honderden mensen op straat “asesina” en “prision” schreeuwen en bijna het politiekantoor binnenvallen.

Verdacht

De Guardia Civil heeft aangegeven dat ze al sinds de vondst van het witte shirt door Ana Julia haar als verdachte zagen. De strategie die ze hadden aangehouden was echter die van wachten, schaduwen, vigilantie en foto en video bewijzen verzamelen net zolang dat de vrouw een fout zou begaan en de politie naar Gabriel zou leiden. 

Die fout gebeurde op zondagochtend toen Ana Julia haar vriend (de vader van Gabriel) naar een hotel had gebracht voor een interview en zij daarna naar een boerderij in de gemeente Rodalquilar reed om Gabriel uit de (water)put te halen, in dekens te wikkelen en in de achterbak te leggen. 

Dit werd door diverse agenten gefilmd en gefotografeerd. Meteen daarna kon de politie de vrouw arresteren in de gemeente La Puebla de Vicar waar Ana Julia met de auto en Gabriel in de kofferbak een garage binnen wilde rijden.

Koelbloedig

Gedurende de dagen van de verdwijning heeft de nu van moord verdachte Ana Julia geholpen met de zoektocht, was ze altijd aanwezig bij manifestaties, stond ze de pers te woord en liep ze hand in hand met haar vriend, de vader van Gabriel en ook arm in arm met de moeder van Gabriel. In Spanje wordt gesproken van “sangre fría” ofwel koelbloedigheid van deze vrouw.