Corona-crisis door de ogen van toeristische gidsen in Valencia

Corona-crisis door de ogen van toeristische gidsen in Valencia
Beeld: The Orange Guide / Facebook

Corona-crisis door de ogen van toeristische gidsen in Valencia

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Op 25 augustus werd ook Valencia getroffen door het oranje reisadvies van Nederland voor heel Spanje. Guusje van Kreij en Evelien Rijpma van kersverse reisorganisatie The Orange Guide in Valencia verbaasden zich om dit plotse reisadvies. “In Spanje lopen de besmettingen natuurlijk flink op, maar als je los naar regio’s als Valencia gaat kijken, zijn daar minder besmettingen dan in Nederland. In Valencia zit je dus in principe veiliger dan in Amsterdam of Rotterdam. Bovendien leeft men hier veel meer buiten vanwege het lekkere weer.” 

Guusje en Evelien merken dat de drukte in Valencia dit jaar flink is afgenomen. In het oude centrum zijn veel barretjes en souvenirwinkels gesloten en op de stranden zijn beschikbare strandbedjes in overvloed. “Het heeft wel wat hoor, die rust. De pracht van de stad wordt nog beter zichtbaar. En gelukkig zijn er nog steeds veel leuke restaurants en cafés gewoon open, met name in de wijken net buiten het oude stadscentrum, waar meer Spanjaarden leven.” 

Of er veel wordt gemerkt van het stijgende aantal besmettingen? Dat valt wel mee. “Aan de maatregelen, zoals de mondkapjes en het niet meer kunnen roken op de terrassen, went men snel. Op het nachtleven is een stop gezet, wat natuurlijk helemaal terecht is. In plaats daarvan wordt er op de stranden lekker geborreld. De sfeer in Valencia is er niet minder om geworden!”

Het oranje reisadvies betekende voor zowel The Orange Guide als vele andere reis- en toeristische organisaties een klap, net zoals voor de gehele Spaanse economie. Maar Guusje en Evelien zitten niet bij de pakken neer, en hopen dat velen met hen dat niet zullen doen. Met goede moed voor het volgende seizoen (waarschijnlijk pas in 2021) bereiden ze zich voor op een knaljaar. 

Ze roepen de Spanjaarden en andere ondernemers in de reisbranche op om ook niet bij de pakken neer te zitten. “Dat zou zonde zijn! Laten we er met z’n allen vanuit gaan dat 2021 een knaljaar wordt, waarin velen hun gemiste vakanties driedubbel gaan inhalen. Wellicht door langere, meer bewuste vakanties waarin ze het echte Spanje willen beleven. En we op die manier Spanje als land weer een flinke boost kunnen bezorgen.”

Om toekomstige reizigers nu alvast aan het dromen te zetten over het volgende vakantieseizoen, maakten de meiden van The Orange Guide een korte video over de inwoners van Valencia. Het kijken waard!

Ga naar de inhoud