Orkaan Danielle wordt tropische storm en is op weg naar de Spaanse kust

Orkaan Danielle wordt tropische storm en is op weg naar de Spaanse kust
Beeld: @NHC_Atlantic / twitter

Orkaan Danielle wordt tropische storm en is op weg naar de Spaanse kust

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Orkaan Danielle houdt de gemoederen goed bezig en weerexperts in heel Europa houden haar traject (dat regelmatig verandert) nauwlettend in de gaten. Ook in Spanje is men gewaarschuwd want Danielle zou wel eens de Atlantische kust kunnen bereiken in Noordwest en Noord Spanje. Maar volgens het Amerikaanse National Hurricane Center is Danielle inmiddels weer veranderd in een tropische storm die echter nog steeds op weg is naar Spanje.

De windsnelheden van de voormalige orkaan Danielle zijn van 200 km/uur gedaald naar 112 km/uur (70 mijl/uur) en verspreidt zich met 26 km/uur (15 mijl) richting het Noordoosten boven de Atlantische Oceaan. Voorspellingen suggeren dat Danielle op vrijdag of zaterdag naar het Noordwesten richting de Azoren zal bewegen. Pas rond 11 september zal aan de Spaanse kust iets te merken zijn van deze voormalige orkaan. Daarbij wordt gesproken over harde windvlagen en een extreem wilde zee en grote kans op regen met 40-50 liter water per vierkante meter. 

De eerste regens in verband met de overblijfselen van orkaan Danielle zullen zondag 11 september in Spanje aankomen in Galicië en zullen al krachtig zijn in de provincies A Coruña en Pontevedra. Het zal maandag 12 september zijn wanneer de regen zich naar de rest van het Spaanse vasteland zal verspreiden en er een plotselinge verandering in het weer zal zijn met sterke wind en een verslechtering van de maritieme situatie in de Atlantische Oceaan en de Cantabrische Zee. Het kan ook in de westelijke helft van Spanje regenen zoals in de rest van Galicië, Extremadura en het westen van Andalusië. Op 13 september zal het naar alle waarschijnlijkheid overal in Spanje regenen, inclusief op de Balearen en Canarische Eilanden.

Danielle werd op vrijdag 2 september de eerste orkaan van het orkaanseizoen 2022 toen deze van tropische storm naar een orkaan veranderde. Meteen werd alarm geslagen bij de Europese weerdiensten en ook in Spanje houdt men sindsdien het traject van Danielle nauwlettend in de gaten.

Tot nu toe hebben zich in de eerste drie van de zes maanden van het seizoen (juni, juli en augustus) vier tropische stormen gevormd waarvan er één in een orkaan is veranderd: Alex, Bonnie, Colin en Orkaan Danielle. Sinds 1960 zijn er slechts drie van dergelijke augustus maanden geweest zonder cycloon activiteit, heeft AccuWeather opgemerkt. De vorige rustige maanden waren in 1961 en 1997.

Ga naar de inhoud