Search
menu
Search

Overleden Britse koningin Elizabeth is slechts een keer in Spanje geweest

Overleden Britse koningin Elizabeth is slechts een keer in Spanje geweest
Beeld: 123rf

Overleden Britse koningin Elizabeth is slechts een keer in Spanje geweest

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en praktisch de hele wereld rouwt om het overlijden van de 96-jarige Queen Elizabeth II, wordt in Spanje gekeken naar de enige keer dat de Britse koningin in Spanje op bezoek was. Elizabeth heeft meer dan 200 buitenlandse reizen gemaakt tijdens haar bewind maar kwam slechts een keer naar Spanje in oktober 1988.

Elizabeth kwam samen met haar echtgenoot, de hertog van Edinburgh, in oktober 1988 voor een week naar Spanje. De koningen was 62 jaar oud toen ze naar Spanje kwam, een land dat toen ‘mode’ was en druk bezocht werd door Britten. Het was voor haar toen de laatste officiële reis dat jaar. Bij aankomst in Madrid werd Elizabeth door de toenmalige Prins van Asturië en nu koning van Spanje Felipe ontvangen.

Tijden de Spanje-reis bezocht Elizabeth II Madrid, Sevilla, Barcelona en verbleef ze een weekend op Mallorca. Alleen dat laatste verblijf wordt gezien als een privéaangelegenheid terwijl de rest van Spanje tijdens een staatsbezoek bezocht werd. Bekijk HIER foto’s van dat bezoek aan Spanje.

Na aankomst in Madrid op 18 oktober 1988 reed ze naar het Zarzuela paleis om daar met het Spaanse Koningspaar van een avondmaaltijd te genieten. In Madrid werd bij een monument voor gevallen soldaten een bloemenkrans gelegd, bezocht ze het gemeentehuis en het Congres van Afgevaardigden en had ze een privé rondleiding in het Prado Museum. Elizabeth had ook een lunch in La Moncloa waar Felipe González toen de premier van Spanje was. Verder bezocht ze ook het El Escorial niet ver van Madrid. Ze verbleef twee dagen in Madrid.

Daarna ging de reis naar Sevilla om een ​​flamencoshow bij te wonen en de Reales Alcázares te bezoeken. De reis ging van Andalusië naar Catalonië om in Barcelona een ontmoeting te hebben met de toenmalige regionale premier Jordi Pujol. Ze bezocht ook de bouwplaats van het Olympisch Stadion omdat vier jaar later in 1992 de Olympische Zomerspelen in Barcelona zouden plaatsvinden. Uiteraard kon een bezoek aan het Picasso museum niet ontbreken en had ze een ontmoeting met de kunstenaar Tapies en de artiesten José Carreras en Montserrat Caballé, de recent overleden architect Ricard Bofill en de eigenaren van de Codorniu, Freixenet en Torres bodegas.

Na het verplichte staatsbezoek in Spanje vloog Elizabeth naar Mallorca om daar in het weekend te genieten van een privé vakantie waar maar weinig over bekend is.

Ga naar de inhoud