Familie in Jaén heeft een origineel Anton Van Dyck schilderij maar wist dat niet

Familie in Jaén heeft een origineel Anton Van Dyck schilderij maar wist dat niet
Beeld: Sotheby's / wikipedia

Familie in Jaén heeft een origineel Anton Van Dyck schilderij maar wist dat niet

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een familie in Jaén heeft al generaties lang een schilderij van Anton Van Dyck in hun woonkamer hangen, maar de familie was zich er nooit van bewust. Anton Van Dyck was een van de belangrijkste Vlaamse schilders na Rubens. De wens van de familie is dat het schilderij, waar op dit moment geen foto van gepubliceerd is, naar het Museum voor Schone Kunsten van Sevilla gaat.

Het schilderij (130 x 92 cm) hing altijd in de nobelste ruimte van het huis. Pas vorig jaar werd de authenticiteit van het schilderij bevestigd door een kunstexpert. Het bleek te gaan om “De presentatie van het kind Jezus aan Sint-Barbara”. De familie was zeer verbaasd en ongelooflijk.

Een mogelijke verklaring voor de aanwezigheid van het schilderij in Jaén is dat het in de 17e eeuw vanuit Sevilla is gebracht. In die tijd vestigden zich meer dan honderd Vlaamse families, voornamelijk kooplieden en bankiers, in de Andalusische stad. Het is mogelijk dat een van deze families het schilderij in Sevilla heeft gekocht en naar Jaén heeft gebracht.

Na de bevestiging van de authenticiteit werd het schilderij, dat door de ouderdom duidelijke tekenen van slijtage vertoonde, gerestaureerd door een team van gerenommeerde Andalusische professionals. De familie heeft al verschillende aanbiedingen ontvangen van belangrijke internationale veilinghuizen, waaronder Sotheby’s.

De rechtmatige eigenaren willen het schilderij graag aan het Museum voor Schone Kunsten (Museo de Bellas Artes) van Sevilla schenken. Van Dyck is een belangrijke schilder voor de Sevillaanse barok, en zijn werk zou de collectie van het museum kunnen verrijken.

Anton Van Dyck (Antwerpen 1599 – Londen 1641) was een van de belangrijkste Vlaamse schilders van de 17e eeuw. Hij was een leerling van Rubens en werd later de eerste hofschilder van Engeland. Van Dyck is vooral bekend om zijn portretten, die hij in een verfijnde en elegante stijl uitvoerde. Hij maakte ook een aantal religieuze en mythologische werken, waarin hij enkele vernieuwende technieken introduceerde.

Ga naar de inhoud