menu

Grote aardbeving met meer dan 2.000 doden in Marokko ook gevoeld in Spanje

Grote aardbeving met 630 doden in Marokko ook gevoeld in Spanje
Beeld: via 20Minutos / web

Grote aardbeving met meer dan 2.000 doden in Marokko ook gevoeld in Spanje

Op vrijdagavond heeft een aardbeving met een magnitude van 7 in Marokko aan zeker 2.000 mensen het leven gekost en meer dan 2.000 anderen gewond achtergelaten. Het epicentrum lag 63 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech. De doden zijn gevallen in de Marokkaanse provincies Al Haouz, Marrakech, Ouarzazate, Azilal, Chichaoua en Taroudant. De autoriteiten zijn nog bezig met het opsporen van slachtoffers en het in kaart brengen van de schade. De beving was ook in Spanje te voelen, maar veroorzaakte daar geen schade.

Volgens een bericht van de Marokkaanse Nationale Geologische Dienst heeft een aardbeving met een magnitude van 7 de Marokkaanse regio Marrakech getroffen. De beving vond plaats om 23:11 uur lokale tijd (00:11 uur in Spanje) op een diepte van 8 kilometer en ongeveer 63 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech.

Het Marokkaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de burgers opgeroepen om kalm te blijven. Er zijn veiligheids- en rampenbestrijdingsdiensten uit alle getroffen provincies gemobiliseerd om in te grijpen en de schade te beoordelen. De gewonden zijn overgebracht naar ziekenhuizen. Men sluit niet uit dat het dodental en aantal gewonden in de loop van zaterdag zal stijgen.

De zwaarste aardbeving ooit in Marokko was die van 29 februari 1960, met een magnitude van 7,9 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 10 kilometer ten zuiden van de stad Agadir, aan de kust van de Atlantische Oceaan. De aardbeving veroorzaakte aanzienlijke schade in Agadir en de omliggende gebieden, met meer dan 12.000 doden en 15.000 gewonden tot gevolg. De aardbeving van 2023, met een magnitude van 7,0, is de op een na zwaarste aardbeving ooit in Marokko.

De aardbeving werd ook in het zuiden van Spanje gevoeld. Op vrijdagavond rond 00:14 uur ontving het coördinatiecentrum van de 112-nooddienst meer dan 20 oproepen uit Huelva, Sevilla, Jaén, Córdoba en Málaga. De meldingen kwamen uit de volgende gemeenten: Huelva, Punta Umbría, Lepe, Isla Cristina, Almonte, Bollullos par del Condado, Sevilla, Dos Hermanas, Camas, Jaén, Málaga, Marbella, Córdoba en Lucena. Er zijn geen meldingen binnengekomen van persoonlijke of materiële schade.