menu

Mojácar exploiteert legende Walt Disney als onwettige zoon van een wasvrouw en arts

Mojácar exploiteert legende Walt Disney als onwettige zoon van een wasvrouw en arts
Beeld: Mojácar informa / facebook

Mojácar exploiteert legende Walt Disney als onwettige zoon van een wasvrouw en arts

Het gemeentebestuur van Mojácar wil de band tussen Walt Disney en de gemeente versterken. Volgens een legende is Walt Disney namelijk de buitenechtelijke zoon van een wasvrouw en een jonge dokter uit het dorp. Het gemeentebestuur wil samen met de vereniging ‘Walt Was Here’ verschillende initiatieven nemen om deze legende te promoten. Onderaan dit artikel leggen we de legende uit.

Een van de initiatieven om de band tussen Walt Disney en Mojácar te versterken is al gerealiseerd. Het gemeentebestuur heeft een muurschildering laten maken op de gevel van het openbare Bartolomé Flores-college. De muurschildering toont beelden uit de legende van Walt Disney, zoals een wasvrouw, een jonge dokter en een jonge Walt Disney. Via een QR-code kunnen mensen meer informatie lezen over de legende en de reis van Walt Disney en zijn moeder naar de Verenigde Staten.

In aanvulling op de muurschildering, plant het gemeentebestuur om een plein te hernoemen naar Walt Disney. Het plein zal worden ingericht met decoratie en elementen die verwijzen naar de legende. Er zal ook een officiële route worden uitgezet langs een aantal straten in de buurt.

De vereniging ‘Walt Was Here’ heeft veel onderzoek gedaan naar de legende van Walt Disney. Ze hebben veel informatie verzameld over de mogelijke relatie tussen Walt Disney en Mojácar. Vooralsnog blijft het een legende en zijn er nog geen bewijzen dat Walt Disney daadwerkelijk werd geboren in Mojácar.

Legende

De legende van Walt Disney en de stad Mojácar in de provincie Almería is een verhaal dat al tientallen jaren rondgaat. Het verhaal gaat dat Walt Disney eigenlijk geboren is in Mojácar. Zijn geboorteakte zou verloren zijn gegaan toen zijn familie naar de Verenigde Staten emigreerde.

De legende is ontstaan in de jaren 40, toen er drie mannen in Mojácar aankwamen die zeiden dat ze van Walt Disney Studios waren. Ze waren op zoek naar de geboorteakte van José Guirao Zamora, een jongen die in Mojácar was geboren in 1901. De mannen spraken met de plaatselijke priester en burgemeester, maar ze konden geen bewijs vinden dat José Guirao Zamora en Walt Disney dezelfde persoon waren.

Ondanks het gebrek aan bewijs houdt de legende stand. In Mojácar wordt Walt Disney nog steeds geëerd als een lokale held. Er is een museum gewijd aan zijn leven en er zijn verschillende toeristische attracties die zijn gebaseerd op zijn werk.

Natuurlijk is er geen bewijs dat de legende waar is. Walt Disney werd officieel geboren in Chicago in 1901. Maar de legende is een leuk verhaal dat de creativiteit en verbeeldingskracht van de menselijke geest laat zien.