skip to Main Content
Spanjaarden die in Nederland wonen doen het goed maar willen niet blijven

Spanjaarden die in Nederland wonen doen het goed maar willen niet blijven

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – We kijken eens naar de omgedraaide wereld en dit keer niet naar de Nederlanders die naar Spanje verhuizen maar de Spanjaarden die naar Nederland verhuizen, in de meeste gevallen voor werk. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) staan er op dit moment circa 40.000 Spanjaarden in Nederland ingeschreven. Veel Spanjaarden zijn sinds het begin van de economische crisis in 2008 en de uitzichtloze toekomst in eigen land naar Nederland verhuist om te werken of te studeren. Een deel van de Spanjaarden wil echter, zodra dat kan, weer terug naar eigen land.

Volgens het SCP zijn de Spanjaarden die zich hebben ingeschreven in Nederland jong, spreken ze goed Engels en soms zelfs een beetje Nederlands. Daarnaast zijn ze zeer hoogopgeleid waardoor het zogenaamde kennismigranten zijn en werken in hogere functies of studeren aan Universiteiten en Hogescholen. Ruim 60% van deze nieuwe migranten wil echter niet blijven in Nederland en zal, zodra dat mogelijk is, meteen terugkeren naar eigen land.

Enquête

Het rapport van de SCP baseert zich op cijfers van het CBS die een enquête hield onder 1.300 Spanjaarden die zich in 2012 en 2013 in een Nederlands bevolkingsregister hebben ingeschreven. De deelnemers werden, zodra dat mogelijk was en nog steeds in Nederland ingeschreven stonden, twee keer ondervraagd.

Sinds 2008 is er een flinke toename geweest van jonge Spanjaarden die naar Nederland kwamen om te werken of te studeren. Diegene die begonnen te werken zijn meestal hoog opgeleid en 78% is in het bezit van een HBO of Universitair diploma. De meeste van de Spanjaarden die naar Nederland zijn gekomen zijn jong, ongehuwd en kinderloos waarbij 84% van de recente migranten jonger is dan 35 jaar.

Werken

Van de Spanjaarden die op dit moment in Nederland werken, werkt 65% als technicus, professional, verpleegkundige of IT- specialist. Meer dan de helft werkt tenminste 36 tot 40 uur per week waarbij 20% zelfs meer dan 40 uur werkt. De meeste van de Spaanse werknemers hebben een tijdelijk contract en slechts 29% geniet van een vast contract. Meer dan 40% van de naar Nederland gekomen Spanjaarden was werkloos in Spanje en deed dit dus voor het werk wat ze via officiële kanalen wisten te vinden.

In Nederland blijven of niet

Op de vraag of de Spaanse migranten ook in Nederland zullen blijven als de kansen op werk en een carrière weer beter zijn in eigen land antwoorde meer dan 60% negatief en zullen zij, zodra dat mogelijk is, meteen terugkeren. Slechts 17% weet nu al zeker dat ze in Nederland blijven terwijl de rest het nog niet zeker weet. Slechts 15% van de nieuwe migranten leest, spreekt en/of verstaat het Nederlands waarbij de meeste Spaanse migranten zich met het Engels weten te redden in Nederland. Het merendeel van de in Nederland wonende Spanjaarden heeft meer interesse in het Spaanse nieuws dan in het Nederlandse nieuws en actualiteiten. Daarnaast is de verbondenheid met Spanje nog steeds hoger dan die met Nederland, ondanks het feit dat men in Nederland woont en werkt.

Tevreden

Ondanks het feit dat het merendeel weer wil terugkeren naar Spanje, is 81% van de Spanjaarden tevreden met het leven in Nederland. 49% van de deelnemers aan de enquête gaven aan dat het leven in Nederland vergelijkbaar is met dat in Spanje terwijl 35% zegt dat het in Nederland beter wonen is. 70% vindt dat ze gastvrij zijn ontvangen door de Nederlanders en zich snel thuis voelden. Slechts 7% zegt dat ze te maken hebben gehad met een vorm van discriminatie.

Terugkeren

Naast dat er Spanjaarden naar Nederland komen, keren er ook migranten weer terug naar eigen land. Datzelfde gebeurde ook al in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw toen veel Spanjaarden naar Nederland kwamen om te werken maar later weer terugkeerden naar Spanje. Diegene die een baan hebben en daarnaast een partner gaan minder snel terug naar eigen land tenzij het een Spaanse partner is want dan keert men sneller terug naar Spanje.

EN ESPAÑOL: Los nuevos migrantes españoles en los Paises Bajos (PDF)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. Ik vond het een interessant artikel, zowel politiek als pragmatisch gezien wat Spanjaarden motiveert om voor Nederland te kiezen.De instelling van de meerderheid om toch terug te gaan,is niet veranderd met groep uit de zestiger jaren. Ook een leuk artikel om je Spaans op te halen.

 2. Laat me nu niet lachen! Alles beter geregeld in nederland politiek rechtsbescherming economisch en onderwijs. Kun je wel lezen??? Kranten internet! Man wordt eens wakker! Of slaap je liever door, zal wel.

  1. Heb je ook argumenten, of hou je het bij roeptoeteren? Ik ben benieuwd naar het onderzoek dat beweert dat Spanje politiek, economisch, juridisch en qua onderwijs beter voorstaat dan Nederland…

 3. Nu NL met Rutte de Derde gendervrij wordt gemaakt,dus géén mannen ,vrouwen,meisje en jongens meer maar : mensen ,iemands,hets etc.denk ik wel dat er nog meer Spanjaarden terug zullen gaar waar ze nog mujeres,hombres.chicos en chicas hebben en geen cosas holandaises.

 4. Als het niet om werk gaat zou ik niet weten waarom een spanjaard in Nederland zou blijven .Het is hier veel mooier en gezonder wonen.

 5. In Nederland is zowat alles beter geregeld dan in Spanje, vooral politiek, juridisch (rechtsbescherming), economisch en qua onderwijs zit je in Nederland beter. Qua gezondheidszorg was/is Spanje prima, maar de bezuinigingen beginnen er ook in te hakken. Alleen het weer is in NL minder, maar de opwarming van de aarde brengt daar langzaam verandering in, en helaas heeft NL ook geen rijke culinaire cultuur. Verder is NL met euthanasie erg doorgeslagen met het “voltooid leven”-debat (lekker bezuinigen op de AOW en zorg voor bejaarden, met zelfmoord als ” oplossing” voor eenzaamheid… pfff).

  1. Wat dacht je van erwtensoep, stamppot, friet stoofvlees, frikandel speciaal, slastamp met spek, bitterballen en ga zo maar door?

     1. haha zo te lezen heb je niet veel verstand van de Spaanse keuken. Er wordt veel olijfolie gebruikt waardoor alles erg vet lijkt. De echte tapas zijn helemaal niet zo vet en het eten in Spanje is in veel opzichten gezonder dan in Nederland. Maar daar kom je vaak pas achter als je langere tijd in Spanje woont natuurlijk 🙂

  2. Laat me nu niet lachen! Alles beter geregeld in nederland politiek rechtsbescherming economisch en onderwijs. Kun je wel lezen??? Kranten internet! Man wordt eens wakker! Of slaap je liever door, zal wel.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken