Search
menu
Search

Kort nieuws uit Spanje (16)

Oeps ... foto ontbreekt!

Kort nieuws uit Spanje (16)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.
Kort nieuws uit Spanje (16)
123rf

MADRID – Hieronder staan enkele korte nieuwsberichten uit Spanje, berichten die in de Spaanse kranten verschijnen en waar geen lange artikels over te schrijven zijn maar wel interessant genoeg zijn om te melden. Deze SpanjeKort artikelen zullen we regelmatig plaatsen.

Barcelona getroffen door noodweer

BARCELONA – De stad Barcelona en omgeving zijn dinsdagochtend getroffen door een wolkbreuk. In slechts enkele minuten stonden straten blank en ontstonden er kolkende rivieren, werden trappen omgetoverd tot watervallen terwijl voertuigen niet konden rijden en afvalcontainers door het water op straat werden meegesleurd. Metrolijnen en het hoofdtreinstation Sants moesten gedurende enige tijd worden gesloten vanwege wateroverlast. Volgens kranten viel er in zeer korte tijd ontzettend veel regen in Barcelona. Overigens wordt er meer regen verwacht in het noordoosten van Spanje, te weten in de provincies Gerona, Barcelona en Tarragona.

Militair loopt schotwond op bij training in Jaca

HUESA – In de militaire basis in de stad Jaca in de provincie Huesca is dinsdag een militair zwaargewond geraakt tijdens een schietoefening. Het gaat om een militair van de Escuela Militar de Montaña y Operaciones Especiales (EMMOE) die in dit deel van Aragón gevestigd is. De soldaat is in de lies getroffen en werd zwaargewond in het lokale ziekenhuis opgenomen. Het voorval deed zich voor rond 7.45 uur dinsdagmorgen.

Familievriend gooit 6-jarig meisje uit raam en pleegt daarna zelfmoord in Málaga

MÁLAGA – Er heeft zich in Málaga een waar familiedrama afgespeeld dinsdagmorgen waarbij twee doden te betreuren zijn. Een familievriend, die enige tijd in een woning verbleef in Málaga, heeft de 6-jarige dochter van de familie waar hij logeerde van zes hoog uit het raam gegooid waarna hij zelfmoord pleegde door ook naar beneden te springen.

Het voorval deed zich voor rond 8.30 uur dinsdagmorgen toen de vader twee meisjes naar school bracht en de man de derde dochter om nog onbekende reden oppakte, uit het raam gooide en daarna zelf naar beneden sprong. De dochter en de vriend van de familie belanden beiden in de binnenplaats terwijl er getuigen waren die daar op dat moment liepen en de moeder in het appartement aanwezig was. De vader van de dochters en de man die zelfmoord heeft gepleegd waren collega’s bij de Ikea in Málaga. Waarom de man deze zelfmoord en moord op het zesjarige meisje heeft gepleegd is nog een raadsel.

Gevangenispersoneel Spanje gaat staken

MADRID – Het personeel dat in de Spaanse gevangenissen werkt wil eind oktober en begin november gaan staken. Zoals het er nu naar uitziet zal er gestaakt worden op 24 en 26 oktober en 6,8,13 en 15 november. Zoals meestal bij stakingen gaat het ook in dit geval om de salarissen van het personeel in de gevangenissen. De vakbonden zeggen dat ze al maanden aan het onderhandelen zijn voor verbeteringen maar dat er geen vooruitgang geboekt wordt. Men eist een salarisverhoging van tenminste 365 euro verdeeld over drie jaar in 2019, 2020 en 2021.

Vanaf 2019 moet men vanaf 140.000 inkomsten 2% meer gaan betalen aan belasting

MADRID – Iemand die in Spanje meer dan 140.000 euro per jaar verdient moet vanaf 2019 meer IRPF ofwel loonbelasting gaan betalen. Tot nu toe is het zo dat als men meer dan 60.000 euro per jaar verdient men 45% impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas (IRPF) moet betalen maar vanaf 2019 zullen personen die meer dan 140.000 euro verdienen 47% gaan betalen, 2% meer dus. Mocht je meer dan 300.000 euro per jaar verdienen dan zal de IRPF met 4% stijgen naar 49%. Lees HIER meer over de IRPF in Spanje.

Werkloosheid onder vrouwen in Spanje op een na hoogste binnen de EU

MADRID – Het werkloosheidspercentage onder vrouwen is in Spanje het op een na hoogste van de Europese Unie. Spanje had in 2017 een werkloosheidspercentage onder vrouwen van 19% terwijl dat alleen in Griekenland hoger was met 26,1%, aldus de gegevens van Eurostat. Het EU-gemiddelde was 7,9% wat inhoudt dat dit in Spanje meer dan het dubbele was met 19% in 2017. Ondanks dit hoge percentage is er toch ook redelijk goed nieuws aangezien Spanje de afgelopen vijf jaar het cijfer wist te laten dalen van 26,7% in 2013 naar de huidige 19%. Spanje staat op de tweede plaats op de lijst gevolgd door Italië (12,4%), Kroatië (11,9%) Cyprus (11,3) en buurland Portugal (9,5%).

Eerste sneeuw gevallen op de Sierra Nevada in Granada

GRANADA – Vanaf 3.000 meter hoogte is de eerste sneeuw van deze herfst gevallen in de Sierra Nevada in Granada. Het skistation Sierra Nevada heeft op Twitter foto’s geplaatst van de besneeuwde pistes en bergtoppen. “Ya está aquí la nieve”. Skifanaten hebben er al zin in met deze foto’s van de sneeuwval maar er moet nog even gewacht roden voordat men daadwerkelijk kan skiën.

Ga naar de inhoud