Hooggerechtshof geeft toestemming voor verplaatsen van Franco

Hooggerechtshof geeft toestemming voor verplaatsen van Franco
Beeld: Pixabay

MADRID – Na een uitspraak van het ‘Alto Tribunal’ dat oordeelde dat de Spaanse regering het lichaam van de dictator Franco uit de Vallei van de Gevallenen weg mag halen, heeft ook het ‘Supremo’ woensdag geoordeeld dat er geen gronden zijn om gehoor te geven aan de bezwaren van de Franco familie. Ook de hoogste religieuze autoriteit van de Vallei van de gevallenen heeft in een brief geschreven dat hij de overdracht van Franco’s lichaam niet toestaat.

Maar de rechters zijn het allemaal met elkaar eens en het lichaam van Franco mag worden opgegraven en verplaatst naar de begraafplaats van Mingorrubio, in de wijk El Pardo in Madrid, ook zonder toestemming van de hoogste religieuze autoriteit.   

Het Hooggerechtshof oordeelt dat de Kerk geen zeggenschap heeft over crypte waarin Franco sinds 1975 ligt begraven want deze zijn weliswaar in beheer door de Kerk maar zijn net zoals de rest van de Vallei van de Gevallenen staatseigendom dat beheerd wordt door Nationaal Erfgoed (Patrimonio Nacional).

Ondertussen wordt er gespeculeerd over wanneer men het lichaam van Franco gaat opgraven en verplaatsen. In de Spaanse media wordt geschreven dat dit zo snel mogelijk moet gebeuren en het liefst ‘s nachts met verplaatsing door de lucht via een helikopter om problemen op straat te voorkomen. Meer informatie zal ongetwijfeld later bekend worden.

Feiten

Met de bouw van de Valle de los Caidos werd begonnen in 1940 een jaar na het einde van de burgeroorlog als herinnering aan “nuestra gloriosa cruzada” ofwel “onze glorieuze kruistocht”. Het moest een monument worden ter ere van de slachtoffers van de burgeroorlog, van beide kanten (mits katholiek). Er werden 33.833 mensen begraven in het monument. Ook oud dictator Franco had een plaats voor hemzelf gereserveerd om zo van het monument zijn mausoleum te maken.

In 1941 werd met de bouw begonnen; het geheel kwam gereed in 1959. In de rotsen werd een gigantische kerkruimte uitgehouwen, in totaal 260 meter lang en 22 meter breed. 200.000 ton graniet werd uitgehakt en met dynamiet opgeblazen om deze ruimte te creëren. Op de berg staat een kruis van 150 meter hoog. 20.000 politieke gevangenen hebben aan het monument gewerkt.

De omstandigheden van de bouw, het al of niet inzetten van dwangarbeiders en hun aantal, de arbeidsomstandigheden voor de gevangenen, het aantal verongelukte arbeiders blijven tot op heden een hevig strijdpunt. De meeste publicaties zijn sterk ideologisch gekleurd en de getallen lopen sterk uiteen, afhankelijk van het kamp van de schrijver of commentator.

Het hedendaagse Spanje, dat met de Ley de la Memoria Histórica uit 2006 (de Ley 52/2007, afgesloten op 26 december 2007) beslist heeft alle monumenten en straatnamen ter ere van prominenten uit de tijd van dictatuur uit het straatbeeld te verwijderen zit met dit monument voor het nationaal katholicisme in de maag.

Enerzijds wil de wet ertoe bijdragen dat de honderdduizenden doden die overal in anonieme massagraven begraven liggen geïnventariseerd en geïdentificeerd worden en anderzijds wil ze afrekenen met dit pijnlijke verleden. In tegenstelling tot andere dictaturen (nazi-Duitsland, Argentinië, Zuid-Afrika) was er in Spanje nooit een Commissie van de Waarheid opgericht om de misdaden van het regime te beschrijven.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
wim

pfff die offensieve taal steeds weer in de reacties op deze site…

Miel

Vanuit democratisch standpunt is ieder respect voor een dictator als Franco onaanvaardbaar. Zijn huidig graf is een vorm van eerbetoon en een bedevaartplaats voor geestesgenoten. Dit hoort niet thuis in de democratie die Spanje pretendeert te zijn. Opgraven en herbegraven neemt misschien de eervolle locatie weg, maar creëert een nieuw bedevaartsoord. Cremeren en ergens in volle zee uitstrooien is m.i. de enige afdoende oplossing om verdere verering van deze moordenaar te vermijden. (Herhaling van 25/9)

Cas

Beste Remco,

Zeer goed geschreven. Ik ben erg benieuwd hoe Spanje ermee omgaat.
Het laat de verdeeldheid zien in dit land. Hoe gaan ze dit oplossen? De grootste partij in Spanje, democratisch gekozen, PSOE, wil afrekenen met dit verleden. Laten we kijken hoe sterk de democratie is in Spanje.

Ik ben benieuwd

Robert Lemm

Verplaatsen van Franco is kortzichtig. Een volk dat zijn eigen verleden miskent, heeft geen toekomst.

reinier

Franco was de ergste moordenaar die ooit geleeft heeft in Spanje Hij is het niet waard om in dat begraafplaats op gebaard te liggen daarom weg er mee hij hoort niet tussen de martelaren te nliggen die door zijn lafheid zijn uit gemoord zo,n graf heeft hij niet verdiend Ik ken vele Spanjaarden die hem nu nog haten door wat hij hun heeft aan gedaan. ere wie ere toekomt maar niet aaN EEN MASSA MORDENAAR

Jan

De Caudillo heeft ook veel betekend voor de opbouw van Spanje tot een moderne staat in de jaren 50 en 60, iets wat noch de monarchie, noch de mislukte republieken voordien hadden gekund. En in het España dividida wist hij de rust en de vrede te bewaren, zij het met de instelling van een rigoureus regime. Dat de oude generaties soms nog met weemoed terugdenken aan Franco’s tijd, is logisch.

tom de groot

MET VERBAZING JE COMMENTAAR GELEZEN , WAAR HAAL JIJ DIE WIJSHEID VANDAAN ? FRANCO WAS JUIST EEN GROOT MAN DIE SPANJE HEEFT GERED VAN DE RODE TERREUR EN TIRANIE , DE SCHULDIGEN VAN DE BURGEROORLOG WAREN DE RODE FASCISTEN , ZIJ WAREN HET DIE HONDERDEN KLOOSTERS EN KERKEN PLUNDERDEN EN IN BRAND STAKEN , DIE DUIZENDEN NONNEN EN PRIESTERS AFSLACHTEN , DIE ILLEGAAL HUISZOEKENDEN DEDEN , EN MENSEN DIE DE SPAANSE VLAG OF EEN KRUISBEELD IN HUIS HADDEN MEE NAMEN VOOR EEN WANDELING , EEN WANDELING WAARVAN ZE NIMMER TERUGKWAMEN , DEZE ARME MENSEN WERDEN VAAK LEVEND IN MIJNSCHACHTEN GEGOOID… Lees verder »

Cas

Waar haalt u deze wijsheid vandaan? Gebaseerd op?
En waarom alles in hoofdletters? Zijn uw woorden niet sterk genoeg?

Pank

De moderne beeldenstorm is begonnen. Eerst ISIS met Palmyra, dan de Gouden Eeuw in Nederland slopen. En nu weer grafschending in Spanje. Iedereen dient gewoon de geschiedenis te leren. Met vernielen kun je het verleden niet veranderen.

Zodra de straatnamen in Amsterdam worden gewijzigd……. gaan we dan ook de panden uit die periode slopen?

Piet Paëlla

Er wordt hier niets vernield Pank.
Slechts een hoop botten worden er verplaatst van iemand die het als dictator het langst in Europa heeft volgehouden.
Een zwarte bladzijde in de Spaanse geschiedenis, die men op elk moment kan leren en lezen in de boeken en op internet.
Gelukkig heeft het Spaanse Hooggerechtshof de overhand boven een aantal stoffige katholieke jurken die daar tegen zijn.

Cas

De democratisch gekozen meerderheid in Spanje wil dit. Lijkt mij de beste reden.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.