Is het overdag rijden met verlichting verplicht in Spanje?

Is het overdag rijden met verlichting verplicht in Spanje?
Beeld: 123rf

Is het overdag rijden met verlichting verplicht in Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is logisch dat je als automobilist in het donker de autoverlichting moet gebruiken maar dat moet ook overdag als het zicht slecht is zoals bij mist of hevige regenval. Maar moet je in normale omstandigheden in Spanje overdag ook de verlichting aan hebben? Wat zegt de Spaanse verkeerswet en de Spaanse verkeersdienst DGT over de dagrijlichten.

Het overdag rijden met de lichten aan is niet verplicht in Spanje en het niet aan hebben van verlichting overdag in normale weersomstandigheden is niet strafbaar volgens de Spaanse verkeersdienst DGT. Maar de Dirección General de Tráfico raadt het gebruik van autoverlichting overdag wel aan want dat verhoogt de zichtbaarheid en dus verlaagt dat de kans op ongevallen.

Sommige auto’s hebben speciale dagrijlichten (luces de diurnas). Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag je (maar hoeft niet) overdag gebruiken. Sinds 2011 moeten alle nieuw op de markt te brengen autotypes in Europa dagrijlichten hebben. Dit zijn spaarlampen die nooit de normale werking van een auto onderbreken.

Personenwagens ouder dan 10 jaar hebben deze verplichte dagrijlichten niet maar de DGT raadt deze weggebruikers ook aan om overdag de verlichting aan te doen. Dat mag dan het dimlicht zijn dat altijd als het donker is en bij slecht zicht verplicht is. De DGT zegt dat als alle automobilisten overdag met verlichting zouden rijden het aantal verkeersongevallen met 10% zou afnemen.

Ga naar de inhoud