Is het overdag rijden met verlichting verplicht in Spanje?

Is het overdag rijden met verlichting verplicht in Spanje?
Beeld: 123rf

Is het overdag rijden met verlichting verplicht in Spanje?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het is logisch dat je als automobilist in het donker de autoverlichting moet gebruiken maar dat moet ook overdag als het zicht slecht is zoals bij mist of hevige regenval. Maar moet je in normale omstandigheden in Spanje overdag ook de verlichting aan hebben? Wat zegt de Spaanse verkeerswet en de Spaanse verkeersdienst DGT over de dagrijlichten.

Het overdag rijden met de lichten aan is niet verplicht in Spanje en het niet aan hebben van verlichting overdag in normale weersomstandigheden is niet strafbaar volgens de Spaanse verkeersdienst DGT. Maar de Dirección General de Tráfico raadt het gebruik van autoverlichting overdag wel aan want dat verhoogt de zichtbaarheid en dus verlaagt dat de kans op ongevallen.

Sommige auto’s hebben speciale dagrijlichten (luces de diurnas). Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag je (maar hoeft niet) overdag gebruiken. Sinds 2011 moeten alle nieuw op de markt te brengen autotypes in Europa dagrijlichten hebben. Dit zijn spaarlampen die nooit de normale werking van een auto onderbreken.

Personenwagens ouder dan 10 jaar hebben deze verplichte dagrijlichten niet maar de DGT raadt deze weggebruikers ook aan om overdag de verlichting aan te doen. Dat mag dan het dimlicht zijn dat altijd als het donker is en bij slecht zicht verplicht is. De DGT zegt dat als alle automobilisten overdag met verlichting zouden rijden het aantal verkeersongevallen met 10% zou afnemen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.