BARCELONA – Het personeel dat in de kantoren van de Spaanse winkelketen Desigual werkt heeft na een stemming een vierdaagse werkweek geaccepteerd. Deze aangepaste werkweek heeft alleen te maken met ongeveer 500 personeelsleden die in de kantoren werken en dus niet in de kledingwinkels zelf. Maar het personeel gaat ook 6,5% minder verdienen als tegenprestatie.
Ongeveer 500 kantoormedewerkers van de Spaanse kledinggigant Desigual zijn vanaf vrijdag 8 oktober nog maar vier dagen in de week gaan werken in plaats van de gebruikelijke vijf dagen. 86% van alle werknemers stemde in met deze nieuwe maatregel waardoor het salaris ook met 6,5% wordt verlaagd. In feite gaat het om een verlaging van 13% maar de eigenaren van Desigual leggen het verschil bij.
Daarvoor in de plaats krijgt het personeel de mogelijkheid om niet meer vijf maar vier dagen per week te werken. Drie dagen moet er in de kantoren zelf gewerkt worden en een dag bestaat uit thuiswerkzaamheden. In totaal bestaat de werkweek niet meer uit 39,5 uur maar uit 34,5 uur.
Op dit moment geldt de nieuwe vierdaagse werkweek dus alleen voor het kantoorpersoneel en nog niet voor de verkopers in de winkels en de vertegenwoordigers van het kledingmerk.
In Spanje wordt veel geschreven over de vierdaagse werkweek maar in de praktijk gebeurt dit nog niet veel in Spanje. De Spaanse telecomgigant Telefonica heeft sinds 1 oktober een vierdaagse werkweek ingevoerd voor 150 werknemers maar dat is een proefperiode.
Het eerste bedrijf dat werkelijk een vierdaagse werkweek heeft ingevoerd is het softwarebedrijf Delsol in Jaén. Sinds 1 januari 2020 werken de circa 200 werknemers vier dagen in de week zonder dat ze er met het salaris op achteruit zijn gegaan. Verder zijn er nog andere kleinere bedrijven die een vierdaagse werkweek met succes hebben ingevoerd zoals het digitale adviesbureau Good Rebels, het technologiebedrijf Zacata Systems of de restaurantgroep La Francachela.