Kantoorpersoneel Desigual gaat vier dagen per week werken voor minder loon

Kantoorpersoneel Desigual gaat vier dagen per week werken voor minder loon
Beeld: Hoofdkantoor Barcelona / Desigual.es

Kantoorpersoneel Desigual gaat vier dagen per week werken voor minder loon

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het personeel dat in de kantoren van de Spaanse winkelketen Desigual werkt heeft na een stemming een vierdaagse werkweek geaccepteerd. Deze aangepaste werkweek heeft alleen te maken met ongeveer 500 personeelsleden die in de kantoren werken en dus niet in de kledingwinkels zelf. Maar het personeel gaat ook 6,5% minder verdienen als tegenprestatie.

Ongeveer 500 kantoormedewerkers van de Spaanse kledinggigant Desigual zijn vanaf vrijdag 8 oktober nog maar vier dagen in de week gaan werken in plaats van de gebruikelijke vijf dagen. 86% van alle werknemers stemde in met deze nieuwe maatregel waardoor het salaris ook met 6,5% wordt verlaagd. In feite gaat het om een verlaging van 13% maar de eigenaren van Desigual leggen het verschil bij.

Daarvoor in de plaats krijgt het personeel de mogelijkheid om niet meer vijf maar vier dagen per week te werken. Drie dagen moet er in de kantoren zelf gewerkt worden en een dag bestaat uit thuiswerkzaamheden. In totaal bestaat de werkweek niet meer uit 39,5 uur maar uit 34,5 uur.

Op dit moment geldt de nieuwe vierdaagse werkweek dus alleen voor het kantoorpersoneel en nog niet voor de verkopers in de winkels en de vertegenwoordigers van het kledingmerk.

In Spanje wordt veel geschreven over de vierdaagse werkweek maar in de praktijk gebeurt dit nog niet veel in Spanje. De Spaanse telecomgigant Telefonica heeft sinds 1 oktober een vierdaagse werkweek ingevoerd voor 150 werknemers maar dat is een proefperiode. 

Het eerste bedrijf dat werkelijk een vierdaagse werkweek heeft ingevoerd is het softwarebedrijf Delsol in Jaén. Sinds 1 januari 2020 werken de circa 200 werknemers vier dagen in de week zonder dat ze er met het salaris op achteruit zijn gegaan. Verder zijn er nog andere kleinere bedrijven die een vierdaagse werkweek met succes hebben ingevoerd zoals het digitale adviesbureau Good Rebels, het technologiebedrijf Zacata Systems of de restaurantgroep La Francachela.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.