Crisis in de regionale regering van Catalonië

Crisis in de regionale regering van Catalonië
Beeld: @perearagones / twitter

Crisis in de regionale regering van Catalonië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Er is opnieuw een politieke crisis binnen de Catalaanse politiek. De Catalaanse partij Junts heeft zich teruggetrokken uit de regionale coalitieregering met ERC. Dat betekent dat de Catalaanse ERC en hun regiopremier Pere Aragonés nieuwe regeringspartners moet zoeken om een nieuwe regionale verkiezing te voorkomen.

Het gaat al een hele tijd niet goed tussen de coalitiepartners ERC en Junts omdat beide partijen niet op dezelfde lijn zitten wat betreft de wijze hoe men de onafhankelijkheid van Catalonië voor elkaar wil krijgen. Terwijl Junts kiest voor een confrontatie met de Spaanse staat wil ERC het op politieke wijze oplossen.

De afgelopen week werd aan de leden van de Junts-partij gevraagd of ze in de regionale regering moesten blijven of niet. 80% van de Junts-leden heeft meegedaan. 55% gaf aan van niet terwijl 42% aangaf van wel. Deze regionale regeringscrisis is ontstaan nadat de regionale vicepremier Jordi Puigneró (van Junts) ontslagen werd door de regiopremier Pere Aragonés (ERC).

Junts heeft/had 32 parlementariërs in de coalitieregering van Catalonië terwijl ERC er 33 heeft. ERC heeft nu de keuze om verder te gaan met de 33 parlementariërs van PSC (PSOE Catalonië) maar of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag. PSC zal wel wat daarvoor in de plaats willen hebben en de vraag is of ERC bereid is dat te geven. ERC heeft 68 parlementariërs nodig om een regering te kunnen vormen.

De ERC kan er ook voor kiezen door te gaan met de huidige regionale staatsbegroting door deze een jaar te verlengen. Daarnaast kan ERC andere parlementariërs kiezen om zo te proberen een regering te vormen.

Ga naar de inhoud