Met eigen vervoer naar Spanje? Houd rekening met de tankstation-staking!

Met eigen vervoer naar Spanje? Houd rekening met de tankstation-staking!
Beeld: Canva

Met eigen vervoer naar Spanje? Houd rekening met de tankstation-staking!

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Ga je een dezer dagen met het eigen vervoer richting Spanje, houdt dan rekening met brandstoftekorten of lange rijen bij veel tankstations in Frankrijk. Er zijn nu al tientallen Nederlanders en Belgen die zonder benzine of diesel gestrand zijn langs de Route du Soleil omdat tankstations geen brandstof meer hebben. Het gebrek aan brandstof is het gevolg van alweer 11 dagen stakingen bij olieraffinaderijen in Frankrijk.

Volgens de ANWB hebben ze tientallen hulpvragen ontvangen van Nederlanders die gestrand zijn in Frankrijk omdat ze geen benzine of diesel meer kunnen tanken. Net zoals de Nederlandse ANWB waarschuwt de Belgische mobiliteitsorganisatie Touring de eigen vervoer reizigers voor brandstoftekorten in Frankrijk.

Het gaat daarbij niet om alle tankstations maar wel die tankstations die bevoorraad worden door TotalEnergies en Esso-ExxonMobil in Frankrijk, ongeveer 15% van het totaal. Daar wordt al 11 dagen gestaakt waardoor er geen diesel en benzine meer geleverd wordt. Veel tankstations zijn simpelweg dicht gegaan omdat ze geen brandstof meer hebben terwijl die tankstations die nog wel kunnen leveren het ontzettend druk hebben en er lange rijen wachtende automobilisten staan. 

De ANWB adviseert automobilisten die naar Frankrijk gaan of door het land moeten rijden om naar Spanje te gaan om met een volle tank de grens over te steken. Het advies is de brandstoftank te vullen in Luxemburg of België. Het is niet bekend hoelang de tekorten nog zullen duren.

Ga naar de inhoud