Politie ontmantelt organisatie die valse bankbiljetten vervaardigde in Salou en Cambrils

Politie ontmantelt organisatie die valse bankbiljetten vervaardigde in Salou en Cambrils
Beeld: @policia / X

Politie ontmantelt organisatie die valse bankbiljetten vervaardigde in Salou en Cambrils

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse en Catalaanse politie hebben samen met agenten van Europol in Salou, Cambrils en Reus aan de Costa Dorada zes mensen gearresteerd, van wie vijf in de twintig jaar zijn en een minderjarig is. Ze worden verdacht van het vervalsen van geld en de handel in drugs.

De Spaanse politie heeft in samenwerking met de Catalaanse politie en Europol een drukkerij ontmanteld die valse eurobiljetten van 20 en 10 euro produceerde en verspreidde. De politie heeft zes mensen gearresteerd, waaronder de vervalser en de verspreider. Er zijn zeven invallen gedaan in Salou, Cambrils en Reus.

De criminele groep zou meer dan 10.000 euro aan valse biljetten in het financiële circuit hebben gebracht. Bij de invallen zijn valse biljetten van 50, 20 en 10 euro in beslag genomen, evenals een aanzienlijke hoeveelheid drugs.

De Spaanse politie begon in januari 2023 een onderzoek naar een grote hoeveelheid valse eurobiljetten van 10, 20 en 50 euro. De biljetten waren van een hoge kwaliteit en hadden overeenkomsten met valse biljetten die in 2021 en 2022 werden geproduceerd door illegale drukkerijen, die reeds zijn ontmanteld.

Een van de gearresteerden heeft de persoon die hem de valse biljetten had gegeven, geïdentificeerd. Het bleek een jongeman uit Salou te zijn die eerder in verband was gebracht met het vervalsen van geld. De politie heeft vervolgens onderzoek gedaan naar de verdachten en ontdekt dat een van hen materialen had gekocht bij Chinese bedrijven die voor het vervalsen van geld konden worden gebruikt.

De verdachten produceerden de valse biljetten in hun eigen woningen en privélocaties. Ze deden dit met de hand en in kleine hoeveelheden. Dit maakte het voor de politie moeilijk om de productielocatie te vinden.

Vals geld herkennen

Hoe kun je een echt eurobiljet herkennen? Er zijn drie eenvoudige stappen die je kunt volgen om de echtheid van een eurobiljet te controleren. Als je een van onderstaande elementen niet kunt vinden of als ze er anders uitzien dan verwacht, is het bankbiljet mogelijk vals:

Aanraken: Een echt eurobiljet heeft een stevige, resistente en ruwe textuur. Bovendien hebben sommige van de gedrukte elementen – zoals het cijfer – reliëf, dat wil zeggen een grotere dikte.

Kijken: Houd het bankbiljet tegen het licht en controleer de volgende elementen:

  • Watermerken: De afbeelding van Europa is zichtbaar als een schaduw in het papier.
  • Overeenkomende motieven: Er zijn kleine, gespiegelde afbeeldingen van het cijfer en de waarde van het bankbiljet.
  • Veiligheidsdraad: De draad is zichtbaar als een donkere streep en als een waardecijfer in kleine witte letters.

Draaien: Draai het bankbiljet en controleer het hologrammen-patch of de hologrammen-band. De patch van de band verandert van afbeelding wanneer je het bankbiljet draait.

Ga naar de inhoud