Spanje is een van de beste landen om met pensioen te gaan met weinig spaargeld

Spanje is een van de beste landen om met pensioen te gaan met weinig spaargeld
Beeld: via canva.com

Spanje is een van de beste landen om met pensioen te gaan met weinig spaargeld

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het Iberische schiereiland en het zuiden van Europa bieden een extra kwaliteit van leven als je het arbeidsproces verlaat. Er zijn duizenden werknemers die op het punt staan die stap te zetten en die willen weten welke landen het beste zijn om te genieten van een pensioen als je niet veel spaargeld hebt. Momenteel zijn er drie landen die de beste score krijgen, waaronder Spanje.

De ‘Global Retirement Index’ van International Living is een studie die de beste landen voor het pensioen wereldwijd rangschikt. De studie houdt rekening met verschillende factoren, waaronder het klimaat, de kosten van levensonderhoud, de kwaliteit van de gezondheidszorg en de veiligheid. De studie heeft aangetoond dat er veel landen zijn waar het levensniveau voor gepensioneerden betaalbaar is. Deze landen hebben over het algemeen een mild klimaat, lage kosten van levensonderhoud en een goede kwaliteit van de gezondheidszorg.

Ook dit jaar staat Spanje in de top 10 van beste landen ter wereld om het arbeidsproces te verlaten en zo lang mogelijk van een pensioen te genieten. Onder de ideale plaatsen om met pensioen te gaan, als je alleen moet rondkomen van een pensioenuitkering, bevinden zich de volgende landen:

1. Portugal

Portugal staat op de eerste plaats als het beste land om te leven. Dit kleine land op het Iberisch Schiereiland heeft grote, kosmopolitische steden en charmante dorpjes, zowel in het noorden als in het zuiden. Naast Lissabon, Porto en Sintra zijn er ook minder bekende plaatsen zoals Lagos, Vilamoura en Tavira. De dagelijkse kosten van het leven zijn lager dan in andere landen in de regio, zoals Spanje of Frankrijk. Volgens het rapport kan een stel leven van ongeveer 2.500 euro, inclusief huur en andere uitgaven.

2. Spanje

Spanje is een land met een uitstekende kwaliteit van leven, vooral in het zuiden, waar ook de zon de winter doorbrengt. Veel gepensioneerden uit Noord-Europa kiezen voor Spanje om hun pensioenjaren door te brengen. Hoewel de kosten van levensonderhoud het afgelopen jaar zijn gestegen, blijven ze relatief laag en hangt de prijs af van de locatie. In een kleine stad kun je met ongeveer 1.200 euro per maand leven, inclusief huur en kosten, als je een huis deelt. Als je onafhankelijk wilt zijn, stijgt dit bedrag tot ongeveer 1.800 euro. Het rapport wijst er echter op dat de prijs van verse producten, de stijging van de energieprijzen en de brandstofprijzen het budget iets verhogen of verlagen.

3. Griekenland

Griekenland is een steeds populairdere bestemming voor gepensioneerden. De kosten van levensonderhoud zijn relatief laag, en het land biedt een rijke cultuur en geschiedenis. Een stel kan comfortabel leven in Griekenland voor ongeveer 1.800 euro per maand. Dit omvat huur, eten, vervoer en andere uitgaven. Een alleenstaande kan comfortabel leven met een pensioen van 1.500 euro. De beste plaatsen om in Griekenland te wonen voor gepensioneerden zijn de eilanden en Athene. De eilanden bieden een prachtig landschap en een ontspannen levensstijl. Athene is een levendige stad met een rijke geschiedenis.

Frankrijk en Italië zijn duurder dan Portugal, Spanje en Griekenland. In Frankrijk zijn de kosten van levensonderhoud hoog, vooral voor voedsel. De huurprijzen zijn ook hoog. In Italië zijn de kosten van levensonderhoud ook hoog, vooral voor voedsel en huur.

Ga naar de inhoud