2.188 Afrikaanse migranten in 48 uur bij de Canarische Eilanden

2.188 Afrikaanse migranten in 48 uur bij de Canarische Eilanden
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

LAS PALMAS – De Canarische Eilanden worden de laatste maanden bestormd door Afrikaanse bootmigranten die op zoek zijn naar een beter leven in Europa. Alleen al in de afgelopen 48 uur zijn er 2.188 migranten in 45 boten aangekomen bij diverse eilanden, een aantal dat de maxima in twee dagen tijd van 2006 overschrijdt. 

Op zaterdag kwamen er bij de Canarische Eilanden 1.096 migranten aan, een nieuwe  24 uur record. Bij de kust van Gran Canaria kwamen 643 migranten in 16 boten aan, 217 in 2 boten bij Tenerife, 159 in 2 boten bij El Hierro (inclusief een overleden migrant) en 23 in 1 boot bij La Gomera.

Daarna in de nacht van zaterdag op zondag kwamen nog eens 600 migranten in 3 boten aan bij Gran Canaria. Zondagmorgen kwamen 85 migranten aan op La Gomera en nog eens 49 bij El Hierro. In veel van de gevallen moest de kustwacht de bootmigranten op zee redden terwijl in andere gevallen de boten aan land kwamen.

Tot nu toe dit jaar zijn er alweer meer dan 13.500 migranten via zee bij de Canarische Eilanden aangekomen. Dit is een aantal dat nog niet te vergelijken is met dat van het recordjaar 2006 toen er 39.180 bootmigranten aankwamen op de Canarische EIlanden. De jaren daarna zijn de aantallen flink gedaald tot een dieptepunt van 423 in 2017.

SOS

Ondertussen wordt er op de Canarische EIlanden een SOS gelanceerd omdat men de migrantenstroom niet meer aan kan. Sinds 1 september zijn er gemiddeld 160 migranten per dag aangekomen wat het dubbele is van de ‘normale’ 87 migranten per dag. Op 1 september stond de teller nog op 3.933 migranten maar dat is 69 dagen later gestegen naar bijna 15.000 migranten.

Al deze migranten moeten, voordat de Spaanse autoriteiten beslissen of ze teruggestuurd worden, opgevangen worden en dat gebeurt niet meer alleen in de daarvoor bestemde opvangcentra (die propvol zitten) maar ook in hotels en appartementencomplexen. Dit tot grote onvrede van veel inwoners in bv. Arguineguin op Gran Canaria die al weken op straat demonstreren.

‘Gevangenis’

De regionale overheid van de Canarische Eilanden zoekt hulp van de centrale regering omdat men het niet meer aankan op met name Gran Canaria. Daarnaast heeft men het idee dat de eilanden gebruikt worden als een soort van ‘gevangenis’ om te voorkomen dat de bootmigranten het Spaanse vasteland en dus ook het continent Europa bereiken. Het lijkt er op dat Gran Canaria een soort van Spaanse versie van het Italiaanse eiland Lampedusa of het Griekse eiland Lesbos is geworden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.