Search
menu
Search

Bio-producten zijn drie keer duurder dan B-merken in Spanje

Bio-producten zijn drie keer duurder dan B-merken in Spanje
Beeld: 123rf

Bio-producten zijn drie keer duurder dan B-merken in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Een studie van tientallen voedsel- en drogisterijproducten, uitgevoerd door de Spaanse Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU), geeft aan dat producten die gecertificeerd zijn als biologisch of met de naam ‘eco’ of ‘bio’ verkocht worden gemiddeld drie keer meer kosten (+216%) dan hun winkelmerken-equivalenten (B-merken). De eco- of bio-producten zijn daarnaast bijna twee keer (+77%) zo duur dan de bekende A-merken-equivalenten.

De grootste prijsverschillen zitten in hygiëne- en persoonlijke verzorgingsproducten, zoals douchegels en zeep, maar ook in sommige voedingsproducten zoals yoghurt of rijst. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het OCU-magazine Compra Maestra van november en overgenomen door de website Heraldo.es.

De prijsverschillen zijn ook afhankelijk van de winkel want biologische producten van de Lidl, Aldi en Carrefour zijn gemiddeld de helft goedkoper dan die van Merkabio en Herbolario Navarro, twee gespecialiseerde winkels die in ruil voor de hogere prijzen een grotere verscheidenheid aan merken aanbieden. Binnen de ecologische ketens onderscheidt Véritas zich door een ruim aanbod aangepaste prijzen. Maar Spanje’s grootste supermarktketens Mercadona en Día bieden nauwelijks biologische producten aan dus het was niet mogelijk om hun prijzen te beoordelen in deze studie van de OCU.

Om een ​​meer ethische en duurzame consumptie te bevorderen, vraagt de ​​OCU om een ​​sterk verlaagde IVA (btw) van 4% voor biologische producten omdat deze producten de biodiversiteit bevorderen, de vervuiling van rivieren en watervoerende lagen met meststoffen en pesticiden beperken terwijl ze onder meer lokale werkgelegenheid bevorderen.

Tegelijkertijd moedigt de OCU consumenten aan om een ​​aantal van hun winkel-gewoonten aan te passen ten gunste van een duurzamere consumptie. Er wordt gevraagd meer prioriteit te geven aan lokale en nabije producten, seizoensproducten te kiezen en de consumptie van vlees en zuivelproducten te verminderen. Tegelijkertijd wordt verzocht de oververpakking te verminderen en meer gebruik te maken van de bulkproducten Verder wordt gevraagd om zo veel mogelijk biologische en ecologische producten te kopen, vooral producten die niet veel duurder zijn dan hun equivalenten, zoals was- en schoonmaakproducten.

Ga naar de inhoud