Anti-klimaatactivist beveiliging voor het Guernica schilderij van Picasso in Madrid

Anti-klimaatactivist beveiliging voor het Guernica schilderij van Picasso in Madrid
Beeld: Europa Press

Anti-klimaatactivist beveiliging voor het Guernica schilderij van Picasso in Madrid

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Na verschillende gevallen van vandalisme in het Prado museum en ook in andere musea in heel Europa, gaat het Reina Sofia museum in Madrid nu speciale beveiliging inzetten. De aanvallen worden uitgevoerd door een groep activisten die protesteert tegen klimaatverandering. Het Madrileense museum gaat zelfs politiebewaking inzetten. 

De nieuwe maatregelen die zullen worden ingezet zijn geheim, maar de gebruikelijke maatregelen zullen ook van kracht blijven. Wel is duidelijk dat de zaal waar het beroemde Guernica van Pablo Picasso hangt, extra beveiliging zal krijgen. Dit is nodig omdat het schilderij geen glasplaat ter bescherming heeft. De directeur van het museum laat wel los dat voor de nieuwe beveiliging ‘van alles een beetje’ wordt ingezet. Hij laat ook weten dat de maatregelen tijdelijk zijn en dat ze afhangen van verschillende factoren. 

De soort beveiliging kan bijvoorbeeld afhangen van de hoeveelheid bezoekers. Daarnaast verschillen de maatregelen dus ook per zaal. Het hangt af van de hoeveelheid werken die in de zaal te zien is, maar ook van de positie van de werken. Als een werk op de grond ligt of staat, is het een gemakkelijker doelwit en moet de beveiliging extra alert zijn. Het museum varieert om die reden altijd al sterk met de hoeveelheid en de soort bewaking. 

De nieuwe maatregelen gaan voornamelijk om het voorkomen van acties die we deze dagen in andere musea in Europa hebben gezien. De museumdirecteur is zich ervan bewust dat de activisten voornamelijk aandacht willen trekken en dat dit de reden is dat ze voor beroemde werken kiezen. Kunst heeft nu eenmaal veel zichtbaarheid en wordt om die reden vaker gebruikt bij protestacties. Hij laat ook weten dat hij het voorstel van Grupo Popular om activisten te bestraffen, zelfs als het schilderij in kwestie geen schade heeft opgelopen, maar alleen maar voor het feit dat een werk even niet te zien is, een beetje overdreven vindt.

Ga naar de inhoud