ES-Alert 10 november: inwoners Baskenland, Castilië en León, Canarische Eilanden en Ceuta ontvangen test-bericht

ES-Alert 10 november: inwoners Baskenland, Castilië en León, Canarische Eilanden en Ceuta ontvangen test-bericht
Beeld: ES Alert

ES-Alert 10 november: inwoners Baskenland, Castilië en León, Canarische Eilanden en Ceuta ontvangen test-bericht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Inwoners (en wellicht ook bezoekers) van Baskenland, Castilië en León, Canarische Eilanden en Ceuta opgelet want op donderdag 10 november kun je een TEST ES-Alert bericht ontvangen op je mobiele telefoon. Het gaat dus om een PRUEBA als onderdeel van een testperiode tussen 24 oktober en 16 november 2022 van de Protección Civil. ES-Alert is de Spaanse versie van NL-Alert in Nederland en BE-Alert in België en is een waarschuwingssysteem dat gestuurd wordt in geval van calamiteiten of noodsituaties.

Eindelijk is het dan zover, Spanje voegt zich bij de landen zoals Nederland (NL-Alert) en België (BE-Alert) met een eigen mobiele waarschuwingssysteem genaamd ES-Alert. Sinds juni 2022 is dat systeem al actief maar werd het alleen nog gebruikt om te testen. Tussen 24 oktober en 16 november 2022 zal de verantwoordelijke organisatie voor het systeem, de ‘Protección Civil’, in de verschillende autonome regio’s testberichten (PRUEBA) versturen naar alle mobiele telefoonhouders.

De testberichten worden tussen 24 oktober en 16 november 2022 verstuurd naar de mobiele telefoons die geschikt zijn voor ontvangst. iPhone-gebruikers moeten schijnbaar een optie instellen om deze waarschuwingsberichten te kunnen ontvangen. Het gaat dus NIET om een echt alarm maar om een PRUEBA PRUEBA PRUEBA PRUEBA PRUEBA zoals te lezen is aan het begin van het bericht. Concreet beginnen de tests op de volgende data in de volgende autonome regio’s: 

  • 24 oktober: Andalusië, Asturië en Cantabrië 
  • 27 oktober: Extremadura, de Valencia regio en Galicië
  • 2 november: Murcia, de Balearen, Madrid, Aragón, Navarra en Catalonië
  • 10 november: Baskenland, Castilla y León, Canarische Eilanden en Ceuta
  • 16 november: Castilla-La Mancha, La Rioja en Melilla.
ES Alert bericht 1

ES-Alert zoals in Nederland en België

Het NL-Alert systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen. Spanje volgt dus bijna tien jaar later dan Nederland in juni 2022.

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem zijn.

In Spanje had men tot 21 juni 2022 niet zo’n berichtensysteem en werden de meeste berichten via sociale media zoals Twitter verspreid. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een Twitter-account en dus was dat systeem niet geschikt. De Protección Civil heeft ook middelen om bewoners van bepaalde gebieden te waarschuwen door middel van geluidssignalen zoals sirenes maar die staan niet overal in Spanje.

Ga naar de inhoud